Hoe werkt microneedling en is het iets voor mij?

In onze vorige blog schreven wij over het verschil tussen ontharing met IPL en de diodelaser. Nu gaan wij dieper in op microneedling. Deze populaire behandelmethode wordt steeds meer ingezet om huidverbetering te stimuleren bij o.a. acne, littekens en fijne lijntjes.

Werking van microneedling in het kort

Microneedling is dus een behandeltechniek waarbij zeer fijne naaldjes de huid licht en gecontroleerd beschadigen. Het doel is om de huid sterker, soepeler en egaler te maken van kleur.

Wist je dat wij in onze praktijk de professionele Enterpen™ gebruiken met CE en ISO 13485 gecertificeerde micro-naaldjes? Deze pen maakt 142 naaldbewegingen per seconde (ofwel 1.850 huidperforaties per seconde).

Nu denk je misschien: “Huh, hoe kan mijn huid verbeteren door deze te beschadigen met kleine naaldprikjes?”… dat is een hele goede vraag! Vergelijk het met een schaafwondje. Het lichaam herstelt de huid door collageen en elastine aan te maken. Waardoor deze weer sterker, soepeler en egaler wordt. Bij microneedling gebeurd precies hetzelfde. Alleen op een zeer geconcentreerde manier en op microscopisch niveau. In principe ‘forceer’ je het lichaam de huid verder te herstellen, door de huid met dunne naaldjes te perforeren.

Wist je dat het gebruik van naaldjes om de huid te verbeteren dateert uit 1995? In dit jaar gebruikte Orentreich deze techniek om handmatig littekenweefsel te behandelen. Vervolgens ontwikkelde Fernandes in 2006 PCI-therapie, ook wel Percutane Collageen Inductie therapie met een dermaroller.

Is mijn huid geschikt voor microneedling?

Microneedling wordt al jaren succesvol toegepast bij verschillende huidaandoendingen, zoals: littekens, acne, acne littekens, zon beschadigde huid, pigmentvlekken, grove poriën, grove huidstructuur, fijne lijntjes, grauwe/rokershuid en striae. Bovendien stimuleert en verbetert microneedling ook de doorbloeding van de huid. Wil je je eerste afspraak maken voor een microneedling behandeling bij een van onze huidtherapeuten? Dan zal er eerst een uitgebreid intakegesprek plaatsvinden om een behandelplan op te stellen.

Microneedling behandeling: een kijkje achter de schermen bij Huidzorg Balans

Nu weet je hoe microneedling werkt. Maar hoe ziet een behandeling er ongeveer uit? De huidtherapeut begint door de littekens te analyseren: wat voor littekens zijn er aanwezig, zijn er grove poriën of fijne lijntjes? Waar zitten deze, en hoe diep of groot zijn ze? Vervolgens past ze de behandeling en apparatuur hierop aan. Meestal wordt er gewerkt op een diepte van 0,5mm.

Bekijk het onderstaande filmpje hoe onze huidtherapeut Lisa een microneedling behandeling ondergaat. Haar huid glimt door de tussenstof (in dit geval hyaluronzuur serum), deze stof zorgt ervoor dat de Enterpen soepel over de huid glijdt. Ook zie je dat haar huid wat rood is, doordat de naaldjes de doorbloeding flink stimuleren.

Verder maken de naaldjes ook microkanaaltjes in de huid, waardoor stoffen veel beter worden opgenomen. Let wel op: deze stoffen zijn goed én slecht, dus het is belangrijk om na de behandeling met de juiste thuisproducten aan de slag te gaan (incl. een goede SPF).

Deel je ervaringen

Heeft onze informatie over microneedling je geholpen? Deel jouw ervaringen met onze huidtherapeuten via Facebook en Instagram! Je kan ons ook een berichtje sturen, mocht je nog een vraag hebben.

0
MILU Gezichtsmaskers met paaseieren en tulpen