Oedeemtherapie

Behandeling Huidzorg Balans

Last van vocht- of vetophopingen? Kom langs voor oedeemtherapie!

Vochtophoping in uw lichaam die niet vanzelf verdwijnt? Pijnlijke vetophopingen bij de benen en heupen? Steeds meer bijkomende pijnklachten of bewegingsbeperking? Wilt u hier graag vanaf maar weet u niet welke behandeling voor u geschikt is? Kom dan eens langs voor oedeemtherapie!

Vochtophoping, ook wel oedeem genoemd, is iets waar veel mensen tijdens hun leven mee te maken krijgen. Vochtophoping in de huid en het onderhuidse bindweefsel zorgt voor zwelling van het weefsel, wat vaak een scala aan klachten met zich meebrengt. De klachten die kunnen ontstaan bij oedeem zijn een moe en zwaar gevoel van het desbetreffende lichaamsdeel. Ook kunnen er pijnklachten en een verminderde bewegelijkheid optreden. In een later stadium kunnen huidafwijkingen en infecties optreden. Er zijn meerdere soorten oedeem, namelijk primair lymfoedeem, secundair lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem. Voor al deze soorten biedt Huidzorg Balans een passende behandeling.

Soorten oedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een onderhuidse ophoping van vocht en eiwitten. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem), maar het ontstaat in veel gevallen door een beschadiging van het lymfestelsel (secundair lymfoedeem). Hierbij kunt u denken aan een operatie of een behandeling van tumoren waarbij de lymfeklieren zijn behandeld.

Veneus oedeem

Veneus oedeem, vaak chronisch veneuze insufficientie (CVI) genoemd, ontstaat meestal doordat de kleppen in de aderen niet meer goed werken. Er ontstaan dan spataderen. De spataderen kunnen in de loop van het leven ontstaan door bijvoorbeeld aanleg in de familie, zwangerschappen en trombosebenen.

Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Tevens is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Lipoedeem kan voorkomen bij de benen, heupen, billen of armen. Handen en voeten zijn echter nooit aangedaan (in tegenstelling tot lymfoedeem). Lipoedeem is een pijnlijke en chronische ziekte waar tot op de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden.

Komen de onderstaande kenmerken u bekend voor? Wellicht heeft u lipoedeem.

 • Minimaal 2 kledingmaten verschil tussen bovenlichaam en onderlichaam
 • Snel blauwe plekken
 • Pijnklachten in de benen, heupen of armen
 • Vermoeide benen of armen
 • Gevoelig bij aanraking
 • Cellulitis (sinaasappelhuid)
 • Slanke voetrug of handrug
 • De vetophoping is vrijwel symmetrisch
 • Problemen bij het lopen (door schurende huid)
 • Gewrichtsproblemen (zwakke banden van enkels, voeten en knieën en doorgezakte voeten)
 • Vrijwel geen verbetering bij veel beweging of sporten
 • In de meeste gevallen ook weinig verbetering bij afvallen
 • Pijnklachten blijven aanwezig, ook wanneer de benen omhoog gelegd worden

Neem dan eens contact op met de praktijk voor meer informatie over lipoedeem en onze zeer uitgebreide behandelingen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Voor de behandeling van oedeem kunnen verschillende therapieën ingezet worden. Welke oedeemtherapie voor u het beste is, hangt af van de soort en de ernst van het oedeem. Een behandeling duurt 45 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. Dit betekent, dat de patiënt de therapeut in het begin twee- tot driemaal per week bezoekt. De duur van het totale behandeltraject is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon.

Oedeemtherapie bestaat onder andere uit:

Huidzorg Balans Foto Manuele Lymfedrainage Halsmassage Handen Nek Portret Huidtherapie Oedeemtherapie
1. Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een zachte massagevorm waarbij er een rekprikkel gegeven wordt aan de huid en door middel van een pompende beweging de vochtopname wordt gestimuleerd. Manuele lymfedrainage vermindert de vochtophoping en verzacht het omliggende weefsel. Doordat de vochtafvoer verbetert, verminderen de klachten die hieraan verbonden liggen.

Het draineren begint in het halsgebied om zo de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Ook de okselklieren en eventueel liesklieren worden mee gemasseerd. Met de massage wordt een alternatieve afvoerroute gecreëerd voor het vocht.

Huidzorg Balans Foto LPG Apparaat Portret Behandeling Huidtherapie Oedeemtherapie Endermologie
2. Endermologie

Met het LPG apparaat worden de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Deze behandeling bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfevocht en verzacht verhard weefsel. Endermologie helpt ook bij het verminderen van vastzittende vetophopingen, verklevingen, littekens en brandwonden.

Huidzorg Balans Foto Lymfepomp Medisch Hulpmiddel Behandeling Huidtherapie Oedeemtherapie
3. Lymfepomp

Intermitterende Pneumatische Compressie, ook wel de lymfepomp genoemd, is een automatisch massagesysteem, dat wordt gebruikt als medisch hulpmiddel voor de behandeling van verschillende aandoeningen van het lymfestelsel. Hierbij wordt drukopbouw verzorgd in een opblaasbaar manchet dat om het been of arm wordt geplaatst. Het is in feite een pomp welke zich continue met lucht vult en weer langzaam leeg loopt. Hierdoor ontstaat er een pompbeweging, waardoor het oedeem als het ware terug omhoog geperst wordt.

Huidzorg Balans Foto Compressie Aanmeten Steunkousen Opmeten Meetmateriaal Medisch Huidtherapie Oedeemtherapie
4. Compressie

Als er sprake is van oedeem zal er altijd druk gegeven moeten worden op het aangedane ledemaat om extra vochtvorming tegen te gaan en de afvoer van het lymfevocht te bevorderen. Dit kan door middel van zwachtelen; het aanmeten van steunkousen (TEK); compressiebroeken, thoraxbandages en overige drukkleding of lymfepads.

Huidzorg Balans Foto Lymftaping Lymfedrainage Huidtherapie Oedeemtherapie Portret Lymfevocht versneld afvoeren
5. Lymftaping

Lymftaping is uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De speciale CureTape® heeft dezelfde elasticiteit als de huid en wordt met een speciale techniek aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd. De tape wordt in stroken aangelegd vanaf een afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de afvoer van het vocht 24 uur per dag gestimuleerd wordt. Bij aan aanbrengen van de lymftape wordt de huid op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangebracht. Het doel hiervan is om een drukverschil te creëren waardoor het vocht beter kan worden opgenomen. Tijdens beweging zal deze tape extra goed zijn werk doen, vandaag dat bewegen i.c.m. Lymftaping erg belangrijk is.

6. Adviezen op het gebied van leefstijl

Naast de bovenstaande behandelvormen zal er bij de therapie ook veel aandacht geschonken worden aan uw leefstijl. Denk hierbij aan lichaamsbeweging, voeding en ontspanning. Uw leefstijl heeft namelijk veel invloed op uw klachten. Ook staan ademhalingstechnieken tijdens de oedeemtherapie centraal en zal er aandacht zijn voor huidverzorging. Daarnaast zullen adviezen op het gebied van preventie van oedeem en preventie van ontstekingen en infecties die gepaard kunnen gaan met oedeem, zoals wondroos, besproken worden.

Al deze vormen van behandelen vormen samen Integrale oedeemtherapie. Bovengenoemde therapieën worden niet op zichzelf gebruikt, maar er wordt een combinatie gekozen die bij iedereen persoonlijk wordt vastgesteld.

Verwijzing en vergoeding

Voor oedeemtherapie stellen de meeste zorgverzekeraars het verplicht dat u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of specialist. Echter is de huidtherapeut Direct Toegankelijk, en kunt u dus ook een afspraak maken zonder een verwijsbrief. Deze kan in een later stadium dan alsnog geregeld worden. Oedeemtherapie wordt door uw zorgverzekeraar altijd (gedeeltelijk) vergoed, afhankelijk van uw zorgverzekering en of u in het bezit bent van een aanvullende verzekering.

Bij een chronische indicatie komen de 1e 20 behandelingen uit het aanvullende pakket. Vanaf behandeling 21 komen de behandelingen uit het basispakket. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan betaalt u de 1e 20 behandelingen zelf. Daarna kunt u gebruik maken van de vergoeding uit de basisverzekering. Indien u geen chronische indicatie heeft, kunt u geen gebruik maken van een vergoeding uit het basispakket. In dat geval kunnen de behandelingen alleen vergoed worden uit uw aanvullende pakket.


Direct een afspraak maken voor oedeemtherapie?

Voordat een behandeling bij Huidzorg Balans plaatsvindt zal er eerst een afspraak worden gemaakt voor een intakegesprek.