IPL | Intensed Pulsed Light

Veelzijdige oplossing voor huidproblemen zoals, pigmentvlekken, couperose, rosacea, kleine rode vaatjes, acne en meer.

IPL behandeling

Stel je voor: je hebt zowel pigmentvlekken als rode bloedvaatjes (couperose) in het gezicht. Dan is een IPL behandeling perfect voor jou. De IPL kan namelijk meerdere indicaties aanpakken in één behandeling!

Ook bij acne is IPL effectief. De warmte zorgt ervoor dat talgklieren krimpen, waardoor poriën minder snel verstopt raken en ontstekingen verminderd worden. Daarnaast helpt IPL bij het verminderen van rode vlekjes na acne, bij rosacea en diffuse roodheid.

De IPL is geschikt voor de behandeling of vermindering van:

 • Pigmentvlekken
 • Zonschade
 • Actieve acne
 • Poikiloderma van Civatte (zonnehals)
 • Couperose
 • Difusse roodheid
 • Kleine rode bloedvaatjes
 • Rosacea

Hoe werkt de IPL behandeling?

Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van de Adéna, een multifunctioneel behandelsysteem. Het IPL-apparaat genereert gecontroleerde lichtflitsen met een breed spectrum aan golflengten. Deze flitsen bevatten pulsen van intens licht die gericht zijn op specifieke huidgebieden die behandeld moeten worden. Zo wordt het licht van de IPL bij pigmentvlekken en rode bloedvaten omgezet in warmte. Elke flits breekt als het ware het pigment van de pigmentvlekken af en tegelijkertijd zorgt de flits voor een stollingsmechanisme in de rode bloedvaten, waardoor deze vernauwen en uiteindelijk verdwijnen.

Het IPL huidtraject – een samenwerking met de huidtherapeut

1. Intakeconsult

Tijdens het eerste gesprek zullen we bepalen of de huid en huidklacht geschikt is voor deze behandeling en wat het te verwachten resultaat zal zijn. Ook zullen we andere behandelopties met je doornemen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Daarnaast bespreken we eventuele contra-indicaties, zoals medicatie of andere aandoeningen die het wellicht niet mogelijk maken om deze behandeling te ondergaan.

Ook worden belangrijke leefregels doorgenomen, zoals hieronder beschreven, en wordt er een toestemmingsformulier (Informed Consent) besproken en ondertekend. Er wordt tevens een foto gemaakt van het te behandelen gebied.

2. De behandeling

Voor de behandeling: voorbereiding thuis
De te behandelen huid mag niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of een zelfbruiner. Het is aan te raden om de huid ook thuis, in minimaal twee weken voor de behandeling goed te hydrateren met een serum, crème en zonnebescherming waarover je advies hebt gehad bij het eerste consult.

Tijdens de behandeling: daar gaan we!
Draag je contactlezen, verwijder deze dan eerst. Je behandeling start met het reinigen van de huid met huidvriendelijke alcohol. Het is het prettigst als je zonder make-up op je afspraak verschijnt. Vervolgens krijg je een beschermend brilletje op en wordt er een gel aangebracht op de huid. Daarna wordt het IPL-apparaat op de huid geplaatst en zie je flitsen. In het begin kan dit even wennen zijn, omdat je zelfs met je ogen dicht nog steeds de flitsen ziet. Je kunt warmteprikkels ervaren en bijvoorbeeld bij rode vaatjes kan dit wat onprettig aanvoelen. Tijdens de behandeling kan de huid gekoeld worden met een coldpack.

De behandeling zelf duurt gemiddeld tussen de 15 en 45 minuten. Na afloop wordt er een speciaal serum aangebracht een een SPF 50.

Na de behandeling: 1-2 weken
Direct na de behandeling kan de huid rood zijn en warm aanvoelen.Bij behandeling van pigment kan het zijn dat de pigmentvlekken donkerder worden en dat er korstjes ontstaan. Behandeling van rode bloedvaatjes kan resulteren in een tijdelijke verandering van kleur (donkerder). Deze verkleuringen verdwijnen doorgaans binnen 1 tot 2 weken.

Na de behandeling: 3-4 weken
Binnen enkele weken ga je de eerste resultaten zien. De huid wordt egaler en frisser en voelt zachter aan. Pigmentvlekken zullen lichter worden, rode vaatjes worden minder opvallend en verdwijnen. Indien er gekozen is voor een kuur van 3 behandelingen zullen deze om de 4 weken plaatsvinden.

Nazorg en adviezen:

 • Je kunt de huid koelen met een coldpack uit de koelkast.
 • Vermijd gedurende de eerste dagen het gebruik van reinigers, serums of crèmes met zuren. De huid heeft tijd nodig om te herstellen na de behandeling.
 • Bescherm je huid dagelijks met een zonbescherming van minimaal SPF30. Breng de crème iedere twee uur opnieuw aan als je veel buiten bent.
 • Vermijd activiteiten zoals sporten en zwemmen op de dag van de behandeling en de dag erna.
 • Om het beste resultaat te behalen bij de behandeling van vaatjes, raden we af om alcoholische dranken te nuttigen. Deze kunnen de vaatjes namelijk openzetten, waardoor de behandeling mogelijk minder of geen effect heeft.

Een aantal voor en na foto’s van de IPL behandeling

Heb je nog een vraag over de IPL behandeling of wil je direct een afspraak inplannen?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon.

Voordat een behandeling bij Huidzorg Balans plaatsvindt zal er eerst een afspraak worden gemaakt voor een intakegesprek.

0