Help, mijn steunkousen zijn zo warm! Wat kan ik doen? Eigenlijk stelt bijna iedereen met steunkousen ons deze vraag. Het is niet niks, steunkousen dragen terwijl het 30 graden is. Om jullie een beetje te helpen, hebben we deze tips van onze leverancier voor je op een rijtje gezet.

1. Wat kan ik doen bij klamme voeten en benen?

Een beetje talkpoeder na een douche of bad doet wonderen om je voeten en benen te drogen. Strooi de poeder op je handen, wrijf deze tegen elkaar en verspreid het dan over je voeten en benen zodat er een gelijkmatige, dunne laag ontstaat. Het aantrekken van je steunkousen gaat nu een stuk makkelijker!

2. Kan ik met mijn kousen aan gaan zwemmen?

Ja, en nee. Het materiaal van jouw elastische kousen is slechts in beperkte mate tegen zee- of chloorwater bestand; dus als je wilt dat je kousen langer meegaan, raden wij dit af. Het mooie is wel: je kan gerust zonder kousen gaan zwemmen! De uitwendige druk van het water op de benen vervangt namelijk de druk van de kousen. Trek na het zwemmen de kousen direct weer aan; neem dus een beetje talkpoeder mee.

3. Als het warm is en ik in mijn achtertuin zit, moet ik mijn elastische kousen nog steeds dragen?

Ja, juist! Zeker met warm weer hebben je aderen de steun van je kousen extra hard nodig. Warmte betekent dat je beenvaten verwijden, waardoor de correcte bloedafvoer richting het hart wordt bemoeilijkt. Je enkels en benen worden zonder steun van de kousen veel dikker, omdat er meer vocht uit de aderen kan treden. De warmte maakt het dragen van elastische kousen dus juist nodig. De ultieme afkoeltip is wel: verlicht het warme gevoel van de kousen op de huid door de kousen vochtig te maken met bijvoorbeeld de plantenspuit.

4. Als ik op vakantie ga met de auto, de bus of het vliegtuig, worden mijn enkels altijd zo dik. Nu kan ik de elastische kousen van mijn vriendin lenen. Mag dit?

Nee, dit raden wij af! Geen twee benen zijn gelijk van vorm (omvang en lengte) of in dezelfde mate aangedaan. Het is zelfs zo dat je linker- en rechterbeen in omvangsmaat van elkaar kunnen verschillen! De kousen van je vriendin zullen op jouw been dus ofwel knellen (met alle gevaren van dien) ofwel te los zitten en daardoor hun werk niet goed doen. Het is wel belangrijk dat je tijdens die lange reis elastische kousen draagt. Raadpleeg onze huidtherapeuten voor kousen die speciaal voor jouw benen geschikt zijn.

5. Tot slot geven wij je nog een veel gehoorde boodschap onder de kousendragers mee: één dik been met veel vocht voelt warmer aan dan een oedeemvrij been met kous!

Vragen over steunkousen?

Neem contact op met onze huidtherapeuten, we helpen je graag verder.

0