Huidbehandelingen in de zomer: gewoon doen of vermijden?

Eindelijk, de zomer is aangebroken! Wat is het de afgelopen maanden lekker weer geweest… en wat boffen we nu opnieuw met deze zomerse temperaturen. Dat is extra genieten van je corona- opgeknapte tuin!

Zomer = Rust? Wij merken tijdens de zomermaanden dat het soms wat rustiger is in de praktijk. Maar waarom eigenlijk? Lekker op vakantie of een dagje naar het strand is niet altijd de hoofdreden. Sommige behandelingen worden namelijk even uitgesteld. Niet omdat er geen behoefte naar is, maar omdat sommige huidbehandelingen niet kunnen in combinatie met een zongebruinde huid of de zon. Voorbeelden hiervan zijn laserbehandelingen van zongebruinde benen of een diepere chemische peeling van het gezicht.

Wat je misschien niet wist: bij ons zijn er in de zomer ook veel behandelingen die je WEL kunt ondergaan. Het is nu dé tijd je oksels of bikinilijn te laten laserontharen (met korting, klik hier voor de actie). Of laat je huid opfrissen met een zomerpeeling. Ook is een manuele lymfedrainage van je benen, zeker in de zomer, extra welkom. En wat dacht je van acne? Dit kan na de zomermaanden flink verergeren; dus het is goed om in juli en augustus te beginnen dit te voorkomen.

Hieronder een handig overzicht met welke behandelingen je veilig kunt doen en met welke je beter een paar maandjes kunt wachten.

Welke huidbehandelingen kan je WEL ondergaan in de zomer:

 • Laserontharing bikinlijn en oksels met de Lightsheer Diodelaser. Aangezien deze gebieden amper worden blootgesteld aan zonlicht.
 • Laserontharing van de rest van het lichaam met de Lightsheer Diodelaser. Dit kan alleen als je huid niet diep zongebruind is (een lichte zongebruindheid is hierop een uitzondering)
 • Zomerpeelings (oppervlakkige peelings) gezicht, rug en decollete. Zoals de Image Skincare Signature Lift peel of Lira Clinical Vitabrite peel. Oppervlakkige peelings zijn altijd veilig in de zomer, omdat deze de huid niet diep penetreren en daardoor de kans op een complicatie door de zon (pigmentvlek) icm een net gepeelde huid heel klein is.
 • Acnetherapie gezicht, rug en decollete: juist nu! Meestal lijkt de huid rustiger te worden van de zon. De huid krijgt een kleurtje waardoor de rode verkleuringen minder opvallen en soms de ontstekingen uitdrogen. Daarnaast wordt je huid dikker door de zon. Fijn, zou je denken. Mooi mis! Door de verdikte laag (inclusief meer dode huidcellen) heb je een grotere kans op ophoping van talg onder je huid en dus uiteindelijk een verergering van acne. Wanneer je je huid dun houdt met een peeling of thuis regelmatig een scrub of exfoliant gebruikt kun je dit voorkomen.
 • Microneedling gezicht, rug en decollete, met aangepast zomerprotocol. Dit kan alleen bij een licht zongebruinde huid en wanneer je het protocol strikt opvolgt. Zoals meerdere keren per dag een zonnebrandcreme met hoge SPF gebruiken, de zon mijden en indien nodig een pigmentonderdrukkend serum gebruiken
 • Camouflagetherapie van het gezicht of lichaam. Het spreekt misschien voor zich, maar juist een goede camouflage is in de zomersessentieel. Eentje die de porien niet verstopt, extra zweet of talg absorbeert en vooral ook beschermd tegen UV-straling met een goede filter. Met onze Jane Iredale Minerale make-up zit je 100% goed deze zomer.
 • Thuisrollen met de dermaroller (0,2 mm). Dit is veilig om de hele zomer te blijven doen, mits je je huid goed beschermd met een zonnebrandcreme. Ook heeft je huid in de zomer veel behoefte aan anti-oxidanten, deze kan je met je thuisroler mooi ‘inrollen’ waardoor bijvoorbeeld de vitamine C uit je serum beter wordt opgenomen en het effect dus groter is.
 • Productadvies voor cosmedische thuisproducten die geschikt zijn voor jouw huid. Elke huid heeft in de zomer andere behoeften, zoals vettig en glimmend dan in de winter, wanneer deze wellicht wat droger en schraler is. Pas daarom je huidproducten per seizoen aan, voor de optimale behandeling van jouw huid het hele jaar door.
 • Deze behandeling komt veel voor in de zomer. Juist in de warme maanden kan vocht in de benen flink toenemen en kan manuele lymfedrainage, de lymphapress en endermologie helpen bij het afvoeren van lymfevocht.
 • Steunkousen aanmeten. Zeker met warm weer hebben je aderen de steun van je kousen extra hard nodig. Warmte betekent dat je beenvaten verwijden, waardoor de bloedafvoer richting het hart wordt bemoeilijkt. Je enkels en benen worden zonder steun van de kousen veel dikker, omdat er meer vocht uit de aderen kan treden. De warmte maakt het dragen van elastische kousen dus juist nodig.

Welke huidbehandelingen kan je NIET ondergaan in de zomer:

 • Laserontharing van diep zongebruinde huid, zoals je snel ziet bij het gezicht, armen of benen. Of laserontharing net voordat je naar een zonnige vakantiebestemming gaat. Bij een zongebruinde huid komt het pigment hoger in de huid te liggen. Onze LightSheer DiodeLaser schiet op pigment. Hierbij wil je juist het pigment van de haren raken, maar niet die van de huid. Hier kunnen wij onze laser op aanpassen, maar het blijft een groter risico. Ook wordt de huid door laserontharing iets gevoeliger voor zonlicht.
 • Vaatlaser behandeling van het gezicht op een zongebruinde huid. Ook hier speelt de diepte van onze vaatlaser een rol. De kans is groot dat het huidpigment wordt geraakt bij een zongebruinde huid. Ook is de warmte in de zomermaanden minder geschikt, omdat je bloedvaatjes hierdoor open gaan staan. Dit kan een ongunstig effect hebben op het resultaat van de behandeling.
 • Microneeding op een diep zongebruinde huid in het gezicht, rug of decollete en microneedling bij pigmentvlekken.
 • Diepe chemische peelings van je gezicht, rug of decollete. Door een chemische peeling wordt je huid gevoeliger voor zonlicht. Het bovenste huidlaagje laat namelijk los bij sommige peelings en hierna treed vervelling op. Dit laagje heeft echter een beschermende werking tegen zonlicht (huideigen filter) en deze mist dus tijdelijk. Hierdoor is de kans groter dat je zonschade oploopt zoals verbranding of pigmentschade.

*Uitzondering: kom je zeer weinig buiten en smeer je jezelf dagelijks trouw meerdere keren per dag in? Dan is een diepere peeling of laser dus wellicht wel mogelijk bij jou in de zomermaanden. Informeer hiernaar bij onze huidtherapeuten.

Hopelijk hebben we je zo iets wijzer gemaakt in de jungle die huidbehandelingen heet. Laat je altijd goed voorlichten voordat je een behandeling ondergaat en bespreek je zongedrag. Maar laat je dus vooral niet weerhouden om toch die fijne behandeling te ondergaan als het zonnetje schijnt!

Liefs, Lisa en Lotte

 

 

Direct een afspraak inplannen?

Neem contact met ons op via telefoon, e-mail of vul ons afspraakformulier in.

0