4 manieren om je gezicht goed te ontharen

Samen met je vriend sta je voor de badkamerspiegel voor je dagelijkse ochtendritueel, waaronder het ontharen van je gezicht. Het scheermes van je vriend glijdt over zijn behaarde kaaklijn, terwijl jij die paar stugge (zwarte) haren van je kin verwijdert met een epileertang. (Ongewenste) haargroei in het gezicht komt bij veel vrouwen voor. Deze haargroei kan verschillende oorzaken hebben, zoals: genetische factoren, hormonale stoornissen, menopauze, overgewicht (obesitas), medicatie of PCOS.

Verantwoordelijk je gezicht ontharen met advies van de huidtherapeut

Niet elke vrouw is blij met haargroei in het gezicht. Daarom delen wij 4 manieren hoe je je gezicht kunt ontharen met een aantal bijbehorende adviezen. Lees de tekst zorgvuldig door en kijk welke ontharingsmethode bij jouw huidtype past. Als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met onze HBO-gediplomeerde huidtherapeuten.

Manier 1: Epileren van het gezicht

Hoe en wat: Epileren betekent het verwijderen van haar inclusief de haarwortel. Epileren doe je met een handapparaat of een epileertang. Een handapparaat, ook wel een ‘epilady’ of ‘epilator’ genoemd, is handig voor grotere oppervlakten zoals de kaaklijn, nek, wangen of bovenlip. Terwijl een epileertang fijner is voor kleinere gebieden zoals de wenkbrauwen.

Doel: Het doel van epileren is dat je haren voor een langere periode wegblijven. Deze periode duurt gemiddeld 3 – 8 weken en is afhankelijk van de groeifase van de haren.

Verzorgingstips: Zorg dat je een aantal dagen voor het epileren de huid exfolieert met een exfoliant die past bij jouw huidtype, om ingegroeide haren tegen te gaan. Na het epileren kan je de huid koelen als je nog pijn ervaart.

Geschikt voor huidtype(n): Normale tot gevoelige huid.

Manier 2: Gezicht harsen of waxen

Hoe en wat: Harsen of waxen betekent het verwijderen van haar inclusief de haarwortel. Je harst of waxt met warme of koude ontharingswas en een spatel of roller. De was strijk je over de plek waar je wilt ontharen, zoals je kaaklijn, wangen, bovenlip of wenkbrauwen zodat de haren aan de was blijven plakken. Vervolgens verwijder je de was door hier hard aan te trekken.

Doel: Net zoals bij epileren is het doel van harsen of waxen dat je haren voor een langere periode, gemiddeld 3 – 8 weken, wegblijven. De duur is afhankelijk van de groeifase van de haren.

Verzorgingstips: Ook bij harsen of waxen kan je de huid een paar dagen voor de behandeling de huid exfolieren met een exfoliant die past bij jouw huidtype. Stop daarnaast met scheren tussen de hars of wax sessies.

Geschikt voor huidtype(n): Normale huid die niet gevoelig is voor hyperpigmentatie. Dit zijn pigmentvlekjes die optreden ten gevolge van huidbeschadigingen.

Manier 3: Gezicht ontharen met een touwtje, ook wel ’threading’ genoemd

Hoe en wat: Threading is een populaire ontharingsmethode afkomstig uit het Oosten waarbij de haar inclusief haarwortel volledig wordt verwijderd, en is dus ook een vorm van ‘epileren’. Doordat ze steeds een nieuw touw en geen chemische middelen gebruiken, is deze ontharingsmanier zeer hygiënisch en brengt minder risico’s met zich mee.

Doel: Bij threading blijven haren gemiddeld ook, afhankelijk van de groeifase van de haren, 3 – 8 weken weg.

Verzorgingstips: Exfolieer de huid, en laat de huid na de behandeling even goed rusten.

Geschikt voor huidtype(n): Normale tot (extreem) gevoelige huid.

Manier 4: Gezicht scheren

Hoe en wat: Bij scheren beweeg je een scheermesje of scheerapparaat vlak langs de huid om haar te verwijderen.

Doel: Het doel van scheren is om gemakkelijk en vooral pijnloos je gezicht te ontdoen van ongewenst haar. Het haar wordt bij scheren wel sneller zichtbaar, omdat je de haar niet volledig verwijderd.

Verzorgingstips: Exfolieer de huid regelmatig, het liefst 3 dagen voor en vanaf min. 3 dagen na een scheerbeurt. Gebruik bij het scheren een scherp en schoon scheermesje, en ga maar één keer langs een stukje huid met het mesje.

Geschikt voor huidtype(n): Normale huid.

Werken deze 4 ontharings manieren niet voor jou? Laserontharing biedt ook oplossing tegen ongewenste haargroei

Heb je de bovenstaande ontharingsmethodes al geprobeerd, maar ben je nog steeds niet tevreden met het resultaat? Dan geven wij de tip om je te verdiepen in laserontharing bij de huidtherapeut.

Hoe en wat: Bij laserontharing beweegt de huidtherapeut een laserapparaat over het gebied waar je het wilt laten ontharen. Dit laserlicht is een zuivere en krachtige lichtstraal. De lichtstraal wordt omgezet in warmte dat door pigment in het haar naar het haarzakje wordt geleid. De haarwortel wordt door deze vrijgekomen warmte vernietigd.

Doel: Het doel van laserontharing is dan ook het verwijderen van ongewenst haar op lang termijn.

Verzorgingstips: Stop minimaal 6 weken voorafgaand de laserbehandeling met het epileren van het haar. Dit geldt zowel voor het gebruik van een epilady/epileerapparaat, harsen/waxen of threading. Vermijd minimaal 4 weken voorafgaand de behandeling overmatig zonlicht, een gebruinde huid vermindert de effectiviteit van de behandeling.

Geschikt voor huidtype(n): Laserontharing is geschikt voor de gevoelige tot normale huid – zo lang er genoeg pigment aanwezig

Mocht je nou nog vragen hebben, kan je natuurlijk ook contact opnemen met een van onze huidtherapeuten.

Lieve groetjes,
Lisa van Luijk | Huidtherapeut en Eigenaresse Huidzorg Balans

 

Heb je nog een vraag voor onze huidtherapeuten?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon.

Voordat een behandeling bij Huidzorg Balans plaatsvindt zal er eerst een afspraak worden gemaakt voor een intakegesprek.

0