Eindelijk is het zover! Ik mag vandaag mee met Marloes naar haar liposuctie. Marloes is al jaren bekend met een chronische aandoening genaamd lipo-lymfoedeem. Aan een operatie dacht ze al een tijdje, maar helaas is dit een kostbare ingreep die niet vergoed wordt. Door lange tijd flink te sparen, en via crowdfunding, heeft ze het nu voor elkaar. De eerste (van de 4 tot 5) liposuctie van de binnenzijde van de bovenbenen gaat vandaag gebeuren!
Voordat ik jullie neemeem naar de operatie, eerst even iets over lipoedeem en alle ingrijpende gevolgen hiervan.
Wat is dat nou precies, lipoedeem?
Lipoedeem is een vetstofwisselingsziekte die bijna alleen bij vrouwen voorkomt. Er ontstaat, meestal vanaf de puberteit onder invloed van hormonen, een zwelling van het vetweefsel van met name de benen en soms de armen.
Deze vaak pijnlijke zwelling is lastig te verminderen door sport of diëten. Simpel gezegd groeien de vetcellen wel, maar verbranden ze het vet nauwelijks waardoor de vetcellen vaak niet kleiner worden bij gewichtsverlies. Hierdoor vormt zich een overmatig dikke vetlaag, met name in benen en armen. Doordat dit vet slechte stoffen aanmaakt, die ook bij ontstekingen vrijkomen, worden bloed- en lymfevaatjes beschadigd en de zenuwuiteinden geprikkeld. Hierdoor ontstaat er vaak ook een vochtophoping (lymfoedeem). De precieze oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen lijken een rol te spelen.
Waar herken je lipoedeem aan en wat zijn de gevolgen?
- Er is vaak vanaf de puberteit toename van het volume van de benen (en armen) ten opzichte van de rest van het lichaam.
- Bij gewichtsverlies worden romp, borsten of gezicht wel dunner, maar de benen (armen) niet.
- Taillemaat is vaak 1 tot 3 maten kleiner dan die van de benen.
- Benen (en armen) voelen zwaar en zwabberig aan.
- Benen (en armen) zijn pijnlijk bij aanraking of stoten en er treden makkelijk blauwe plekken op.
- Cellulitebeeld (sinaasappelhuid).
- Handen en voeten zijn niet dik (tenzij er bijkomend lymfoedeem optreedt), het lipoedeem houdt boven de enkel op.
- Door een veranderend looppatroon kunnen op den duur knieklachten ontstaan.
- Doordat bewegen moeilijker gaat en afvallen geen zin lijkt te hebben, kan vaak in tweede instantie overgewicht ontstaan.
- Dit alles heeft een enorm effect op het zelfvertrouwen
Ook voor Marloes zorgt lipoedeem voor grote gevolgen: moeite met sporten (zeer snel verzuring in de benen), verminderd zelfbeeld, laag zelfvertrouwen, beperking bij het werk en in relaties.. En hoe hard ze ook haar best doet met therapie, voeding, beweging. Het helpt allemaal, maar niet genoeg.. en voor Marloes is het nu tijd voor extra maatregelingen.
Liposuctie vs oedeemtherapie
Om lipoedeem onder controle te krijgen is oedeemtherapie voor velen een goede therapie. De omtrek van de benen verminderd, pijnklachten nemen af, weefsels worden soepeler. Echter is het bij een verder gevorderd stadium van lipoedeem niet altijd voldoende. En blijft de vetzwelling zich dusdanig verder ontwikkelen dat de gevolgen te groot worden. Dan is er nog maar een ingrijpende oplossing: liposuctie!
De grote dag: de liposuctie
‘Lipo’ komt van het woord lipiden en betekent vetcellen en ‘suctie’ betekent wegzuigen of opzuigen van een vloeistof. Eigenlijk een heel logische verklaring dus voor wat ik vandaag ga zien: het wegzuigen van vetcellen. Er meerdere soorten liposucties. Dus het is wel heel belangrijk dat de juiste soort en arts wordt gekozen voor deze ingreep. In dit geval wordt er tumescente liposuctie toegepast. Dit is een veilige methode waarbij het bindweefsel, bloedvaten, zenuwtakjes, lymfevaten en de huid niet wordt beschadigd.
De operatie vindt plaats in Amsterdam, bij Resculpt Clinic. De zeer ervaren dokter Hajo Bruining zal de ingreep uitvoeren, met twee lieftallige assistentes. Dokter Hajo is een super gastvrije man, en ondanks alle corona maatregelingen (1,5 meter afstand) mag ik toch meekijken. Wat een mazzel!
Super spannend, maar let’s go!
Voordat de liposuctie plaats kan vinden wordt Marloes plaatselijk verdoofd. Daarna wordt er een grote hoeveelheid vloeistof in haar bovenbenen gespoten, met onder ander adrenaline en lidocaine. Deze vloeistof zorgt ervoor dat er ruimte komt tussen de weefsels en dat de vetcellen als het ware losgeweekt worden. Ook wordt het weefsel op deze manier flink verdoofd, waardoor de ingreep niet extreem pijnlijk is. Dit duurt een klein uurtje. Omdat er meer dan 8 liter vloeistof in de bovenbenen worden gespoten voelt het wel heel vreemd aan voor Marloes, en zijn de binnenzijdes van de bovenbenen enorm gezwollen.
Marloes wordt niet onder narcose gebracht, omdat zij tijdens de operatie af en toe op haar zij of buik moet draaien en later ook moet gaan staan. Ook maakt dit het risico op compicaties kleiner.
Nadat de vloeistof goed heeft in kunnen werken is het tijd voor het echte werk. De benen worden eerst nog even ontsmet met jodium. Daarna maakt dokter Hajo enkele kleine sneetjes in de huid, waardoor de canule (grote holle naald) naar binnen kan gaan. Deze vibreert en haalt hij heel snel heen en weer om zo gelijkmatig alle vetcellen weg te kunnen zuigen en geen schade aan het weefsel te veroorzaken. Kijk op het fimpje maar eens hoe het eraan toe gaat.
Zodra dokter Hajo alles heeft gehad mag Marloes gaan staan, en loopt de ingespoten vloeistof weer uit de benen (best een gek gezicht zal ik je vertellen). Doordat er vele liters vet en vloeistof uit de benen zijn gezogen neemt de druk en de omvang weer af, en zie je al flink resultaat! De benen worden goed ingepakt en de wondjes worden behandeld met betadine. Daarna wordt over het verband een drukpak aangebracht met flink wat compressie, om zwellingen tegen te gaan en het genezingsproces te versnellen.
Ondertussen heeft de assistente een lunch voor ons geregeld om even bij te komen van alles. Ondanks de ingrijpende ingreep kan Marloes nog lachen, en rijden we samen moe maar voldaan weer richting Pijnacker.
Nazorg = belangrijk
Na afloop is het belangrijk dat de verbanden regelmatig vernieuwd worden, Marloes goed haar pijnstilling en antibiotica inneemt, haar drukpak draagt… en natuurlijk veel rust neemt. Na 1 tot 2 weken mag zij weer starten met oedeemtherapie. Hierdoor zal ze sneller gaan genezen en zullen de blauwe plekken en verhardingen sneller afnemen. Ook daarna zal zij regelmatig nog bij ons langs komen voor oedeemtherapie, om het resultaat van de liposuctie te onderhouden en te focussen op andere ‘probleemzones’ die nog niet behandeld zijn met liposuctie.
Help Marloes met een kleine donatie
Wat een verhaal he? Misschien best heftig om allemaal te lezen en te zien. Ik ben in ieder geval super trots op Marloes dat zij deze stap heeft ondernomen en dat ik dit met haar heb mogen meemaken. Mocht je meer willen weten over Marloes en haar willen steunen in dit heftige, en kostbare traject welke helaas niet vergoed wordt door de zorgverzekering? Ga dan eens naar www.geef.nl/nl/actie/marloes. Elke kleine donatie om haar een hart onder de riem te steken is welkom. Schrik niet, een behandeling van 1 zone kost al gauw tussen de 3000 en 5500 euro afhankelijk van de kliniek.
Mocht jij ook een goede plek zoeken voor liposuctie, dan is Resculpt Clinic is absoluut een aanrader! Wil je meer informatie over onze oedeemtherapie bij lipoedeem of mijn ervaring bij Resculptclinic? Stuur me dan een mailtje of bel naar onze praktijk en ik sta je graag te woord.
Liefs,
Huidtherapeut Lisa
Heb je nog een vraag over de zomeractie?
Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via de e-mail, telefoon of ons contactformulier.