Onmisbare oefening tegen oedeemklachten: de buikademhaling

De buikademhalingsoefening is een onmisbare oefening wanneer je kampt met oedeemklachten. Met deze ademhaling stimuleer je je lymfesysteem en masseer je je diep gelegen, en zeer belangrijke, buiklymfeknopen. Door diep te ademen, in de buik, kun je dus je lymfesysteem ‘aanzetten’.  De buikademhaling wordt ook onze oerademhaling genoemd. Dit betekent dat iedereen zichzelf deze ademhaling heel makkelijk kan aanleren, want van nature ademen we al in onze buik. Wist je dat je je oerademhaling op twee jarige leeftijd verliest? Daarna beginnen we met hoger adem te halen: hijgende, soms oppervlakkige adem in de borst. We blazen onze longen op en denken dat we het beste uit onze adem halen. Helaas is dit dus niet zo…

De oefening kan je meerdere keren per dag uitvoeren en neemt niet veel tijd in beslag. Doe deze oefening ongeveer vijf minuten en herhaal ze eventueel een paar keer per dag. In het begin mag je de bewegingen van je onderlichaam wat overdrijven, tot je vertrouwd bent met het gevoel en de buikademhaling altijd en overal kunt toepassen. Dus ook terwijl je leest of staat te koken En zeker in situaties waarin je je onrustig en gespannen voelt, zoals in de file, tijdens een functioneringsgesprek of een vervelend telefoontje. Ga er dus gerust ’s morgens even voor liggen en doe hem ook nog een keer voor het slapen gaan. Bijkomend voordeel: je spieren ontspannen bij het doen van deze oefening en je hebt minder plaats voor gedachtes. Hierdoor daalt je stressniveau.  Probeer maar, je zult zien dat het werkt!

Geen tijd om het filmpje te bekijken? Zo oefen je de buikademhaling:

  1. Ga zitten of liggen en beide handen op je buik ter hoogte van je navel
  2. Adem in door je neus en laat je buik opbollen. Voel hoe je ademhaling tegen je hand duwt. Je kunt je visualiseren alsof er een ballon in je buik zit. Het ballonnetje blaast op dit moment op en vult zich met lucht.
  3. Adem rustig uit door je neus, of indien dit nog niet lukt door de mond, en voel hoe je buik langzaam platter wordt. Het ballonnetje loopt nu langzaam leeg.
  4. Als dit lukt, probeer dan wat langer uit dan in te ademen en wacht even voor je weer inademt, alsof je het laatste restje lucht uit je lijf wilt persen. Als je dan in één keer je buikspieren ontspant, vullen je longen zich als vanzelf met nieuwe lucht. Bijvoorbeeld: vier tellen inademen – een tel vasthouden – zes tellen uitademen – een tel vasthouden

Filmpje ademhalingsoefening

Bekijk het onderstaande filmpje hoe eigenaresse-huidtherapeut Lisa van Luijk de ademhalingsoefening doet.

 

Veel succes!
Liefs van huidtherapeut Lisa

Wil je meer informatie over oedeemtherapie?

Neem contact met ons op via telefoon, e-mail of WhatsApp.

0