Gebruik je retinol of wil je retinol gebruiken? Lees verder voor belangrijke tips

Retinol is dé anti-aging superheld van tegenwoordig. Maar wist je dat als je het niet goed gebruikt, retinol ook averechts kan werken? Denk hierbij aan huidirritatie en pigmentvlekken, twee factoren die we met huidverzorging juist willen vermijden!
Dus… als je retinol wilt gaan gebruiken of al gebruikt – maar nog niet helemaal weet hoe… dan leggen we in deze blog uit hoe je retinol op de juiste manier in jouw routine toepast. Mocht je achteraf toch nog zitten met een vraag, kun je altijd contact opnemen met een van onze huidtherapeuten.

Wat is retinol nou eigenlijk?

Om te beginnen is retinol een tretinoïne, ook wel bekend als een vitamine A-zuur. Het beste is om retinol onder begeleiding van een huidtherapeut of dermatoloog te gaan gebruiken. Dit populaire ingrediënt kan namelijk flink irriterende reacties veroorzaken als je het niet goed toepast. Huidreacties zoals roodheid, een branderig gevoel en schilfering, vooral rondom de mond en ogen, zijn niet zeldzaam. Door dit ingrediënt onder begeleiding van een arts of paramedisch specialist op gebied van de huid toe te passen zul je zo min mogelijk van deze ongemakken ervaren.

Ben je van plan om retinol te gaan gebruiken in jouw huidroutine? Lees dan de volgende tips zorgvuldig door, en laat je adviseren door een van onze huidtherapeuten welk percentage retinol geschikt is voor jouw huidtype.

Tips voor het vermijden van huidirritatie

♡ Bouw het gebruik van retinol langzaam op. Begin 1x in de week gedurende een maand, en ga vervolgens naar 2x per week, en vervolgens om de dag, en zo verder.
♡ Gebruik niet te veel product. De hoeveelheid ter grootte van een erwtje is genoeg!
♡ Heb je een gevoelige huid? Dan kan ook jij retinol gebruiken! Pas alle tips toe uit deze post, én combineer het met het volgende: maak een retinol boterham. De retinol boterham houdt in dat je eerst je moisturiser aanbrengt, dan de retinol, en vervolgens breng je je moisturiser weer aan.
♡ Gebruik retinol niet te dicht bij de ogen en de mondhoeken.

Tip voor het vermijden van pigmentvlekken

♡ Gebruik retinol ALTIJD in combinatie met zonbescherming. Als je dit niet doet, loop je veel meer kans op het krijgen van pigmentvlekken – en dit is juist wat je ook met retinol wilt voorkomen! De opperhuid wordt door de retinol namelijk dunner, en dus veel gevoeliger voor de zon.

Overige tips over het gebruik van retinol

♡ Breng retinol in de avond aan. Retinol is gevoelig voor licht, dus door het ’s avonds te gebruiken kan je huid het meeste uit dit ingrediënt halen.
♡ Gebruik retinol niet tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Er is aangetoond dat een hoge dosis vitamine A-zuur in tabletvorm zeer schadelijk is voor een ongeboren kind, zoals bij Roaccutane het geval is. Echter is nog niet aangetoond dat vitamine A-zuur in crèmes of serums schadelijk kan zijn. Toch kiezen we liever het veilige pad, en raden we het gedurende de zwangerschap en borstvoeding af.
♡ Uit onderzoek is gebleken dat 1% retinol even effectief is als 0,1% tretinoïne. Bij crèmes en serums van de apotheek of drogist zijn deze percentages in veel gevallen zo laag, waardoor zichtbaar resultaat uitblijft. Laat je dus goed adviseren door een huidtherapeut of dermatoloog.
♡ Combineer retinol niet met ingrediënten zoals benzoylperoxide.
♡ Combineer retinol met ingrediënten zoals vitamine C voor overdag. Op deze manier bescherm je jezelf ook extra tegen de invloeden van buitenaf, zoals UV-straling. Uiteraard in combinatie met een SPF van 30 of hoger.

Geduld is een schone zaak

Retinol is geen magisch wondermiddel waarmee je na een paar weken al verschil gaat zien in de huid. Geef retinol een tijd om goed op de huid in te werken. Na een aantal maanden (~6-7) zul je zien of de retinol goed is opgenomen door de huid. Mocht het effect toch niet helemaal zijn zoals je zou willen, overleg dan even met de huidtherapeut om te kijken hoe het effect van de retinol kan worden verbeterd.

Producten met retinol bij Huidzorg Balans

In de praktijk verkopen wij ook een aantal producten met retinol van Image Skincare en Meditopics.

♡ Meditopics – 1% retinol crème – € 32,95
♡ IMAGE Skincare – Ageless – Total Retinol-A Crème – € 86,00
♡ IMAGE Skincare – MD – Restoring Overnight Retinol Masque – € 97,50
♡ IMAGE Skincare – MD – Restoring Youth Repair Crème – € 87,00
♡ IMAGE Skincare – MD – Restoring Retinol Crème – € 92,50

Vragen over retinol of wil je een product met retinol bestellen?

Neem contact op met onze huidtherapeuten via telefoon (WhatsApp) of stuur ons een e-mail.

0