Dag schuurpapier, hallo mooie lentehuid. 5 tips (en 1 fabel) om direct mee aan de slag te gaan

Laatst kreeg ik een whatsappje van mijn schoonzusje Boukje. Ze was gaan surfen op Texel (in de ijzige kou, bikkel!) en had daarna een extreem rode, trekkerige en pijnlijke huid gekregen. Wat kon ze nu het beste doen was de vraag. Ook kregen we in de praktijk veel vragen hierover. Na een dagje schaatsen en een paar weken flinke kou op onze huiden stroomden de klachten binnen. HELP!

Graag leg ik je iets uit over het ontstaan van deze huidklachten. En nog belangrijker: wat je eraan kunt doen, door middel van 5 tips.

What’s going on?

De winter kan een zichtbaar effect hebben op je huid, maar ook warm douchen of badderen heeft impact op je huidbarrière. Hoe werkt dit precies? Het proces van het ontstaan van de droge huid of dehydratie van de huid verloopt in fasen:

  • De huid wordt droog als deze zijn natuurlijke lipiden begint te verliezen en dit leidt tot afbraak van de oppervlaktebarrière van de huid, waardoor de huid geen vocht meer kan vasthouden.
  • De huid wordt droog als deze zijn natuurlijke lipiden begint te verliezen en dit leidt tot afbraak van de oppervlaktebarrière van de huid, waardoor de huid geen vocht meer kan vasthouden.
  • Afhankelijk van de ernst van de droogte, voelt de huid strakker aan, wordt deze ruw en schilferig en kan gaan jeuken.

Kou, wind en droge lucht zijn drie omstandigheden die je gezichtshuid sneller uitdrogen. Pas ook op voor de verwarming: deze maakt de lucht in huis extra droog. Én je huid reageert op de grote verschillen in temperatuur tussen binnen en buiten. Deze temperatuurswisseling en droge lucht is dus niet direct iets waar je iets tegen kunt doen. Waar je wel iets aan kunt veranderen is de manier waarop je je huid in de wintermaanden verzorgt. Deze 5 tips helpen je een handje op weg:

Tip 1: Mild reinigen is de basis

Bij een droge, trekkige of geirriteerde gezichtshuid is het van belang om de huid mild te reinigen. Een milde reiniger is een reiniger zonder opschuimmiddelen (schuim droogt uit), zeep, parfums, parabenen of andere mogelijk irriterende stoffen. Kies lichaams- en gezichtsreinigers die je huid direct voeden, zoals een creme-achtige cleanser of een product op oliebasis. Dit laat meteen een verzorgend vetachtig laagje achter op je huid dat je huid tegen het verdampen van vocht beschermt. Ook houdt dit de natuurlijke afweer van je huid in stand.

Productadvies gezicht: Vital C Hydrating Facial Cleanser – Image Skincare. 35 euro
Productadvies lichaam: Eucerin PH 5 Protection Doucheolie. 19,49 euro

Tip 2: Beperk je douchemomenten

Waarschijnlijk weet je dit al wel… maar douche niet te vaak, niet te heet en niet te lang (maximaal 1 keer per dag, liever om de dag). Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar water droogt de huid alleen maar verder uit. Bij een droge, trekkerige of geïrriteerde huid is het beter om je huid na het douchen of badderen te deppen, in plaats van droog te wrijven of boenen. Kinderen, en jijzelf misschien ook, hoeven niet elke dag in bad of onder de douche. Aan de wastafel met een washandje is ook prima.

Tip 3: Exfoliëren kun je leren

Een gezonde huid scheidt van nature de dode huidcellen af, maar een beschadigde huid heeft hierbij hulp nodig. Een goede milde exfoliant met alfahydroxyzuur (AHA) of betahydroxyzuur helpt de huid dode huidcellen makkelijker los te laten, waardoor de nieuwe huidcellen daaronder vandaan tevoorschijn komen en je huid er dus mooier uitziet en gladder aanvoelt. Let op: kies niet voor een (agressieve) scrub met een grove korrel, maar echt voor een exfoliant. De scrub zal namelijk het tegenovergestelde effect creëren, beetje zonde.

Productadvies: MD Restoring Facial Cleanser (met glycolzuur, melkzuur & salicylzuur; rustig opbouwen, begin met 1 keer per week) – Image Skincare. 40,50 euro

Tip 4: Extra smeren

Smeer jouw gezichtscrème gerust een keertje extra overdag! Zo help je je huid te beschermen door er letterlijk een beschermend laagje op te leggen. Daarnaast voorkom je dat er teveel vocht uit je huid verdampt en je huidige vochtniveau dus op peil blijft. Ook kun je hiermee je huidbarrière herstellen. Het is helaas een illusie dat je vocht van buiten naar binnen kunt krijgen door ‘vochtinbrengende’ crèmes te smeren. Wél kunnen sommige ingrediënten in huidproducten helpen vocht vast te houden in de huid. Denk hierbij aan hyaluronzuur of ureum.

Productadvies gezicht: Ageless Total Pure Hyaluronic Filler – Image Skincare. 82 euro
Productadvies lichaam: Urea Repair Plus 10% ureum Bodylotion – Eucerin. 22,99 euro / 400 ml

Tip 5: Vergeet je lippen niet

De lippen zijn kwetsbaar en gevoelig voor uitdroging, wat zich vaak uit in droge, schrale lippen. Gebruik overdag een verzachtende lippenbalsem met zonnefilter. Ook is het aan te raden om voor het slapen gaan een verzorgend lipproduct aan te brengen. Dan kunnen je lippen snachts nog makkelijker verder herstellen. Blijf weg van de bekende goedkopere lipverzorgende producten zoals Labello, Purol of Blistex. Deze producten geven je tijdelijk een verzorgd gevoel, maar drogen de lippen stiekem alleen maar uit, waardoor je extra vaak gaat smeren en ze in feite een verslavend effect hebben. Zonde van al je smeerwerk dus.

Productadvies overdag: Lipdrink LipBalm met SPF 15 – Jane Iredale. 17,50 euro
Productadvies nacht: Aquaphor SOS Liprepair – Eucerin. 6,49 euro

Water drinken tegen een droge huid, feit of fabel?

Dit klinkt misschien wat heftig, maar de hoeveelheid water die je drinkt heeft geen directe invloed op een droge huid. Voldoende water drinken is ontzettend goed voor je lichaam, maar een droge huid wordt hierdoor niet minder droog. Uit onderzoek blijkt dat er geen significante verschillen zijn tussen het watergehalte van een droge huid en die van een normale of vette huid.

Win een kadobon t.w.v. 50 euro aan huidproducten

Ik daag jou uit! Ga de komende drie weken eens flink aan de slag met alle bovenstaande tips, en laat mij weten wat dit voor je huid heeft gedaan (met bijvoorbeeld before and after foto’s). Degene met het meest inspirerende verhaal wint een kadobon van 50 euro, te besteden aan huidproducten naar keuze van Image Skincare of Jane Iredale.

Ik ga ervoor, doe je ook mee? Laten we met z’n allen op 21 maart starten met een frisse lente-huid!

Heel veel liefs,
Huidtherapeut en Eigenaresse Lisa van Luijk

Wil je meer informatie over jouw huidverzorging of een product bestellen?

Neem contact met ons op via telefoon, e-mail of WhatsApp.

0