Deze 7 feitjes wist jij nog niet over de zon en zonbescherming
Heftig maar waar: in 2019 is in Nederland bij meer dan 70.000 nieuwe personen huidkanker geconstateerd. En zijn er 800 personen overleden aan een melanoom. Verdrietig? Ja! En daar willen wij als huidtherapeut iets aan doen. Wij willen je goed voorlichten, zodat je met de juiste bescherming verantwoord kunt genieten van de zon. Deze informatie wijden wij aan de gezondheid van jouw huid. Lees je mee?
1. Verschillende zonfilters: chemisch vs. fysisch
Om te beginnen… er zijn twee verschillende zonfilters: chemische filters vs. fysische (minerale) filters. Wat ze gemeen hebben is dat ze je allebei tegen de zon beschermen. Het grootste verschil in een notendop is dat chemische filters in je huid trekken en UV-stralen absorberen, terwijl fysische filters op je huid blijven liggen en UV-stralen weerkaatsen. Maar welk filter is dan geschikt voor jouw huid? We hebben de belangrijkste eigenschappen per filter opgeschreven:
Chemische filters…
- absorberen UV-stralen & trekken in de huid
- kunnen de huid irriteren
- minder geschikt voor de gevoelige huid (niet aan te raden voor baby’s en zwangeren)
- dienen 30 minuten voordat je de zon ingaat worden aangebracht om in te trekken
- zijn vaak waterresistent (geschikter voor o.a. sporters)
Fysische (minerale) filters…
- weerkaatsen UV-stralen & blijven op de huid liggen
- veroorzaken zelden een allergische reactie
- geschikt voor alle huidtypen (geschikt voor baby’s en zwangeren)
- laten een witte waas achter door de ingrediënten titaniumdioxide en zinkoxide
- werken direct na het aanbrengen
2. Blauw licht: wat is het, welke invloed heeft het op je huid
De zon is de grootste bron van blauw licht, maar ook digitale apparaten zoals je computerscherm, televisie en smartphone geven blauw licht. Bij langdurige blootstelling kan blauw licht huidbeschadigingen zoals rimpels en pigmentvlekken veroorzaken door vrije radicalen die ontstaan. Des te meer reden om gebruik te maken van een flinke dosis antioxidanten in je huidverzorging en trouw te smeren met een goede SPF.
3. Smeer je iedere 2 tot 3 uur in met voldoende zonnebrand
Smeer je elke 2 tot 3 uur in, en wees niet te zuinig met de zonnebrandcrème. Hoe meer je de zonnebrand uitsmeert, hoe lager de beschermingsfactor wordt. Het is dus belangrijk dat je voldoende product gebruikt. Na deze 2-3 uur is je chemisch filter namelijk uitgewerkt, en is de kans groot dat je minerale filter van je huid af is (door wrijving, transpiratie, etc.).
4. Moet je je ook insmeren als je binnen zit, als het bewolkt is of als je de zon aanbidt vanuit de schaduw?
Ja, ja en ja. In principe moet je je elke dag, gedurende het hele jaar, insmeren. Als je binnen zit: UV-B stralen komen misschien niet door ramen, maar UV-A stralen wel. Dit geeft nog steeds kans op huidveroudering en huidkanker. Als je naar buiten gaat op een bewolkte dag komt je huid nog steeds in aanraking met UV-A en UV-B straling. Misschien minder ernstig t.o.v. een zonnige dag omdat het wolkendek een gedeelte tegenhoudt; maar voldoende om schadelijk te zijn voor je huid. En… zonaanbidders opgelet: ook als je alleen in de schaduw zit moet je jezelf insmeren. De zonkracht is in de schaduw misschien minder hoog – toch krijgt je huid te maken met indirecte straling.
5. Verschil tussen zonbescherming voor baby’s & volwassenen
Het liefst houd je een baby de eerste 12 maanden volledig uit de zon. De huid is nog zo gevoelig, en niet in staat zichzelf te beschermen zoals bij volwassenen. Maak dus een mooie schaduwplek voor de kleine om in te spelen. Maar zoals je hierboven las, ook in de schaduw heb je bescherming nodig voor indirecte UV-straling. Baby’s van 3 maanden of jonger kun je het gezicht het beste met een fysische (minerale) filter insmeren i.v.m. de gevoelige huid (zoals de Powder Me van Jane Iredale). Daarnaast is UV-werende kleding écht een MUST voor het lichaam! Hoe dichter een stof is geweven, hoe meer bescherming de stof biedt tegen de zon. Een dichtgeweven (belangrijk: droog!) katoenen T-shirt kan al snel 20SPF bieden, terwijl een dungeweven stof goed is voor 4SPF.
6. SPF in make-up of dagcrème: goed genoeg?
De SPF in je dagcrème of make-up met (soms lage) factor is niet goed genoeg om je huid gedurende de hele dag te beschermen. Zeker tijdens de zomermaanden is het belangrijk om zonbescherming mee te nemen.
7. Zonnebrand: de beste anti-aging crème
Wil je over zoveel jaar nog steeds genieten van een mooi, jong huidje? Smeer je in! Zonnebrand is letterlijk de beste anti-huidsverouderingcrème op de markt. Het helpt pigmentvlekken en rimpels voorkomen. Je hoeft namelijk niet te verbranden om huidschade op te lopen… je loopt huidschade op vanaf het moment je je huid onbeschermd blootstelt aan die schadelijke UV-zonnestraaltjes!
Geniet, en dan verantwoordelijk!
Liefs van Kristel, Lotte & Lisa
PS: op zoek naar een zonnebrandcrème die past bij jouw huidtype?
We hebben hier een aantal zonnebrandcrèmes voor je op een rijtje gezet. Als je nog vragen hebt, of hulp bij je productkeuze, kun je altijd contact met ons opnemen voor persoonlijk advies.
Heb je nog vragen over zonbescherming?
Neem contact met ons op via telefoon, e-mail of WhatsApp.