5 stappen om je puistje goed uit te knijpen

Stel je voor, je wordt ’s ochtends wakker en kijkt in de spiegel… het is weer zover! Je hebt een puistje op je wang, en daar wil je het liefst niet mee over straat. En tijd om even langs de huidtherapeut te gaan voor je studie of werk is geen optie (maar wel de beste).

Even snel uitdrukken, dan is ’tie weg!

Niet doen! Ook al is de pukkel rijp en je kan er met geen mogelijkheid vanaf blijven. Neem in ieder geval de tijd het puistje goed uit te knijpen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een puistje-goed-uitknijpen-in-5-stappen plan gemaakt. Onzorgvuldig met puistjes omgaan kan namelijk leiden tot beschadigingen dieper in de huid, met meer ontstekingen, pukkels en acne littekens tot gevolg.

Puistje-goed-uitknijpen-in-5-stappen plan

Stap 1: Is het puistje rijp?

Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp. Dus kun je ‘ja’ beantwoorden op deze stap, ga dan door naar stap 2.

Is je puist niet rijp, en oogt deze voornamelijk (donker)rood? Blijf dan van de puist af. Door het toch te proberen is de kans groot dat je een onschuldige pukkel verder laat groeien, met grotere en pijnlijkere ontstekingen tot gevolg.

Stap 2: Hygiene first, goed ontsmetten

Hygiëne is belangrijk, voor zowel je handen, je huid en de naald (stap 3). Bij het uitknijpen van een puist maak je je huid open, waardoor ongewenste bacteriën de huid gemakkelijk kunnen binnendringen. Om dit te voorkomen is het van belang om je handen, je huid en de naald eerst goed te reinigen. Heb je dit gedaan? Ga dan naar stap 3!

Het ontsmetten van de naald kun je het beste doen door deze te verwarmen en vervolgens te laten afkoelen en schoon te vegen met alcohol of betadine.

Stap 3: Naaldprikje

Prik het kopje van de puist voorzichtig in en kijk of het pus eruit komt, en ga dan naar stap 4.

Stap 4: Voorzichtig uitdrukken

Nadat je de puist hebt geprikt met de naald, pak je twee schone tissues of latex handschoenen om het puistje voorzichtig uit te drukken met twee vingers. Doe dit met liefde en niet te hard om diepliggende huidbeschadigingen te voorkomen.

Stap 5: Aangedane plek ontsmetten

Zodra je klaar bent met het uitdrukken van het puistje moet je de plek weer goed ontsmetten. Dit kun je doen middels een tissue en wat alcohol of betadine.

Laat je even weten of ons stappenplan je heeft geholpen?

Lieve groetjes,
Lisa & Lotte

 

Heb je nog een vraag voor onze huidtherapeuten?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon.

Voordat een behandeling bij Huidzorg Balans plaatsvindt zal er eerst een afspraak worden gemaakt voor een intakegesprek.

0
Kwaliteitsregister Paramedici Huidzorg Balans, Praktijk voor Huidtherapie en Oedeemtherapie