Zonnebrand-vrije trend
Het zal je vast niet zijn ontgaan: de discussies over het wel of niet gebruiken van een zonnebrandcrème. Voor wie het niet heeft meegekregen een korte uitleg: De aanleiding is een populaire post van een influencer, die op Instagram liet weten dat ze graag een zonnebrandcrème- vrije zomer wilde, omdat zij (en meerdere met haar) gelooft dat hier kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen in zitten. We hebben hieronder een aantal vragen voor je beantwoord over zonschade, vitamine D en wat onze visie is op deze trend.
Hoe ontstaat zonschade?
Zonschade ontstaat door het langdurig blootstellen van de huid aan zonlicht en/of zonnebank. De mate van schade hangt af van hoe lang je blootgesteld bent (met of zonder bescherming) aan de uv-stralen en wat je huidtype en huidskleur is. Wanneer je een lichte huid, licht haar en sproetjes hebt, ben je gevoeliger voor zonschade.
Daarnaast is huidkanker de meest voorkomende kankersoort. De zon en zonverbranding zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. In 2021 kregen maar liefst 82.800 mensen in Nederland de diagnose huidkanker (bron: KWF website).
De zon en vitamine D
Zodra je lichaam in de zon komt, maak je al vitamine D aan. Voor de meeste mensen met een lichte huidskleur is het voldoende om elke dag (onbeschermd) 15 tot 30 minuten met handen en gezicht in de zon te zijn. Het is echter niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D je aanmaakt. Je huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan.
Maak je met een zonnebrandcrème op genoeg vitamine D aan?
Wij krijgen vaak de vraag van patiënten of ze met een zonnebrandcrème op ook nog wel voldoende vitamine D aanmaken. Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te halen, is het zoals hierboven beschreven genoeg om 15-30 minuten met een onbeschermde huid in de zon te lopen. Nu smeren de meeste van jullie waarschijnlijk alleen je gezicht in, en ook niet iedere twee uur, dus er zal genoeg vitamine D aangemaakt worden via andere lichaamsdelen.
Zijn zonnebrandcrèmes schadelijk?
Als we het dan toch al over zonnebrandcrèmes hebben, hoe zit dat dan met deze zogenaamde kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen?
Zonnebrandcrèmes zijn onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Hormoonverstorende stoffen mogen volgens de Europese wetgeving niet of slechts in beperkte mate worden toegepast in cosmetica. Het gaat om zulke kleine hoeveelheden dat de schadelijke gevolgen te verwaarlozen zijn. Diezelfde wetgeving schrijft ook dat het gebruik van kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden is. Daarnaast zijn er nog talloze andere wetgevingen die de kwaliteit van gebruikte stoffen in het product beoordelen. Wel kan het zo zijn, dat er bepaalde zonnebrandcrèmes niet voldoen aan de belofte die ze maken betreft de bescherming. Zo kwam er begin deze maand een artikel online van de Consumentenbond. Zij hebben drie producten gevonden die niet de beloofde SPF van 30 behaalden, maar lager.
Onze visie over de zon en zonnebrandcrème
Naar onze mening is de ‘sunscreen free trend’ onzin. Wij zien dagelijks huiden in de praktijk met zonschade en voorstadia van huidkanker. In de meeste gevallen zijn dit gevolgen van te veel blootstelling aan de zon zonder bescherming. Het is niet voor niets dat er zonnebrandcrèmes op de markt zijn, maar natuurlijk zit er kwaliteitsverschil in bepaalde merken. In onze zonnebrandcrèmes zit in ieder geval geen oxybenzone (een stofje wat al jaren in opspraak is en in veel zonnebrandcrèmes dient als filter).
Ons advies
- Iedere dag zonbescherming dragen, ook als je een kantoorbaan hebt. Dit om UV-A schade te voorkomen die door de ramen gaat.
- Vermijd de zon wanneer de zonkracht het hoogste is, tussen 11 uur ‘s ochtends en 16 uur ‘s middags.
- Zoek de schaduw op.
- Draag beschermende kleding.
Wij hopen dat jullie door deze blog wat wijzer zijn geworden en lekker doorgaan met het dagelijks smeren van zonnebrandcrèmes. Ze zeggen niet voor niks ‘sunscreen is the best anti-aging crème!’ 😉
PS: wil jij weten hoe lang je onbeschermd in de zon kan voordat je zonschade oploopt? Hieronder leggen we uit hoe je dit zelf kunt uitrekenen:
De som
Zonkrachtgetal ÷ verwachte zonkracht = aantal minuten dat je tegen de schadelijke UV straling bent beschermd.
Zonkrachtgetal
Om het makkelijk te maken heeft ieder huidtype een getal gekregen:
- Huidtype 1, bleke huid = 60
- Huidtype 2, matig bleke huid = 100
- Huidtype 3, gewone huid = 200
- Huidtype 4 & 5, licht & donker gekleurde huid = 300
Verwachte zonkracht
Dit getal wordt op warme dagen vaak genoemd op de radio of de tv. Je kunt het ook opzoeken op internet via websites zoals buienradar of weeronline.
Voorbeeld van de werking
Onze huidtherapeut Kristel wilt graag weten hoeveel minuten ze in de zon kan voordat ze echt gaat verbranden. Kristel heeft een huidtype 2, oftewel 100. Stel er is een zonkracht van 8. 100 ÷ 8 = ongeveer 12,5 minuut voordat zij zal verbranden. Dit aantal minuten kun je verlengen als je zonbescherming gebruikt, interessant hè?
Toch raden wij het wel af om tijdens zonkracht 8 de zon op te zoeken. In dit geval is het beter om in de schaduw te zitten of op een later moment naar buiten te gaan. Gelukkig komt zonkracht 8 niet heel vaak voor in Nederland… maar deze som laat wel zien waarom zonbescherming zo belangrijk is. Smeren is weren!
Vragen? Laat het ons weten
Wij vinden het belangrijk dat je je goed beschermt tegen de schadelijke UV-straling. Wil je advies of heb je meer vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het ons weten, en stuur ons een berichtje.
Meer weten over zonbescherming? Vraag het onze huidtherapeuten!
Neem contact op via telefoon (WhatsApp) of stuur ons een e-mail.