Huidtherapie
Wat is huidtherapie en oedeemtherapie?
Wat is huidtherapie?
Wat is huidtherapie precies? En wat doet een huidtherapeut en oedeemtherapeut? Deze vragen zul je jezelf vast al gesteld hebben.
Een huidtherapeut is een paramedische specialist in het behandelen van de gezonde, zieke of beschadigde huid. Hiervoor heeft hij of zij een 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie gevolgd aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool.
Huidtherapeuten vallen onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg. In artikel 34 staan de deskundigheidsgebieden en opleidingseisen omschreven. Wie een diploma heeft dat aan de eisen voldoet, heeft recht op het voeren van de beschermde opleidingstitel. Een dergelijke titel geeft aan dat de drager deskundig is op een bepaald terrein van de gezondheidszorg.
Wat doet een huidtherapeut?
Een huidtherapeut zal er alles aan doen om klachten als gevolg van huidaandoeningen te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Mogelijke klachten die voortkomen uit huidaandoeningen zijn pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps. Daarnaast ontvangt de huidtherapeut regelmatig patiënten met psychische klachten als gevolg van schaamte, angstgevoelens of beperkingen die met hun huidaandoening samenhangen. De behandeling van patiënten gebeurt vaak in samenwerking met een dermatoloog, plastisch chirurg, medisch specialist of huisarts.
Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Patiënten kunnen van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht met huidproblemen (van acne, oedeem tot ouderdomsvlekken) – en wensen op het gebied van cosmetische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen, verwijderen van tatoeages etc.). Daarnaast kan een preventief bezoek aan de huidtherapeut problemen of verergering van klachten voorkomen – denk aan het vroegtijdig ontdekken van huidkanker.
Uit een recent rapport ‘Spot on, huidzorg 2020’ van beleidsadviesbureau Ecorys in opdracht van de NVH blijkt, dat huidtherapie een cruciale rol kan spelen in het veranderende zorglandschap. Volgens Ecorys kan de huidtherapeut in de toekomst routinematige en (laag)complexe huidzorg uitvoeren waarvoor niet direct een arts noodzakelijk is. Dit betreft onder andere het geven van voorlichting en advisering (bijvoorbeeld bij moedervlekken) en het stimuleren van zelfmanagement bij chronische huidziekten. Daarnaast kan de huidtherapeut, in samenwerking met huisartsen en medisch specialisten, bepaalde paramedische behandelingen uitvoeren.