Wat is Keratosis Pilaris en hoe kan je het behandelen?

Keratosis pilaris (KP) is een veelvoorkomende, onschadelijke huidaandoening die wordt gekenmerkt door kleine, ruwe bultjes op de huid. Meestal bevinden deze zich op de bovenarmen, dijen, billen en soms ook op het gezicht. Hoewel het niet besmettelijk of pijnlijk is, kan KP voor sommige mensen wel cosmetisch storend zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmethoden beschikbaar om de symptomen te verminderen en de huid gladder te maken.

Wat veroorzaakt Keratosis Pilaris?

KP ontstaat wanneer de haarzakjes verstopt raken door een ophoping van keratine, een eiwit dat van nature in de huid voorkomt. Deze ophopingen resulteren in de vorming van kleine, harde bultjes die lijken op kippenvel. Hoewel de exacte oorzaak van KP onbekend is, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan, waaronder:

·      Genetica: Bij KP wordt vaak gezien dat dit bij familieleden voorkomt, wat aangeeft dat de genetische factor een rol kan spelen bij de ontwikkeling hiervan.

·      Huidtype: Mensen met een droge huid of een geschiedenis van eczeem hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van KP.

·      Klimaat: Droge lucht en koud weer kunnen de symptomen van KP verergeren.

·      Hormonen: Veranderingen in hormoonspiegels, zoals tijdens de puberteit of zwangerschap, kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van KP.

 

Behandelingsopties voor Keratosis Pilaris

Hoewel KP niet volledig verholpen kan worden, zijn er verschillende behandelingsopties die de symptomen kunnen verminderen en de huid gladder kunnen maken. Enkele van de meest effectieve behandelingen zijn onder meer:

·      Exfoliatie: Het gebruik van exfoliërende producten, zoals scrubs of lotions met alpha-hydroxyzuren (AHA’s) of beta-hydroxyzuren (BHA’s), kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en de verstopte haarzakjes vrij te maken.

·      Hydratatie en egalisatie: Crèmes of zalven die ureum, melkzuur of salicylzuur bevatten, kunnen helpen om de huid gladder te maken en de symptomen van KP te verminderen door de keratine-ophopingen af te breken.

 

Producttips van onze huidtherapeuten om jouw Keratosis Pilaris onder controle te houden

Voor thuis zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om KP onder controle te houden:

·      Milde reiniging: Gebruik milde, ongeparfumeerde reinigingsmiddelen om de huid niet verder uit te drogen of te irriteren. De volgende reinigers raden wij aan: Meditopics Huidreiniger Melkzuur PH 3,5 of Eucerin pH5 doucheolie.

·      Exfoliatie: We raden de Oil Control Pads van Meditopics aan met salicylzuur, glycolzuur en amandelzuur. Deze kan je na het reinigen van de huid over het gebied met de KP wrijven, laat het even intrekken en vervolg daarna je routine zoals hieronder beschreven.

·      Hydratatie: Blijf de huid regelmatig hydrateren, vooral na het douchen of baden wanneer de huid nog vochtig is. Wij raden hiervoor de Eucerin ureum 10% bodylotion aan.

·      Zonbescherming: Bescherm de huid tegen de zon om verdere irritatie en verkleuring te voorkomen. Wij raden de Advanced Spray SPF50 of de Atopic Lotion Spray SPF 50 van ons favoriete merk Heliocare. Deze sprays geven een ultieme bescherming tegen alle vormen van straling (UVA, UVB, IR en HEVL).

Twijfel je?

Als je ernstige symptomen hebt of twijfelt over de beste behandeling voor jouw situatie, raadpleeg dan onze huidtherapeuten voor professioneel advies en begeleiding.

0