Littekentherapie
Last van een ontsierend, gevoelig of trekkend litteken? Er is een oplossing, namelijk littekentherapie!
Littekentherapie
Bij Huidzorg Balans kunnen we de klachten behandelen die door een litteken zijn ontstaan: roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, collageenophoping en bewegingsbeperking. Daarnaast kan een litteken als cosmetisch storend worden ervaren, bijvoorbeeld als deze zich in het gezicht bevindt of op een andere opvallende plek.
Door middel van diverse behandelmethoden toe te passen wordt onder andere de huiddoorbloeding geoptimaliseerd waardoor pigmentcellen weer actief worden en kleurverschil minder zichtbaar zal zijn. Daarnaast prikkelen we de huid, zodat het zelf weer nieuw bindweefsel gaat aanmaken. Door de combinatie van alle behandelmethoden kan een maximaal haalbaar resultaat geboekt worden om jouw litteken soepeler, zachter, platter of minder opvallend te maken.
Wat zijn littekens?
Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Een dergelijke verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie of een slechte doorbloeding van de huid. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk, door spanning of druk. Ook een hogere leeftijd, de oorzaak van een wond en genetische factoren spelen ook een rol bij de wondgenezing. Factoren zoals overbelasting van een wond, roken en (overmatige) UV straling hebben tevens een negatieve invloed op de wondgenezing.
Een litteken bestaat uit bindweefsel. De diepte en grootte van een wond is zeer bepalend of wel of niet littekenweefsel gevormd moet worden. Hoe ‘mooi’ een wond geneest is ook afhankelijk van de wijze waarop de wond is ontstaan.
Ervaringen
Soorten littekens
Er zijn drie soorten littekens:
- De eerste is een hypertrofisch litteken waarbij een teveel aan bindweefsel is aangemaakt, waardoor er een rode of roze kleurige verdikking van het litteken zichtbaar is.
- Een litteken kan ook atrofisch zijn, dan is er sprake van te weinig bindweefsel. Het laagje bindweefsel is dan erg dun, is lichter van kleur en ligt meestal wat verzonken in de huid. Ook acnelittekens en striae vallen onder atrofische littekens.
- Een andere soort litteken is een keloïd, waarbij er een overwoekering van littekenweefsel is wat door blijft groeien tot buiten de wondranden. Een keloïd kan operatief door een dermatoloog verwijderd worden, maar ook weer terugkomen.
Welke behandelmethoden zijn er voor littekens?
Er bestaande diverse behandelmethoden om littekens soepeler, zachter, platter of minder opvallend te maken. De meest geschikte behandeling voor jouw litteken is afhankelijk van diverse factoren. Het is mogelijk dat er twee of meer soorten littekentherapieën gecombineerd worden. Bij de intake zal er met je worden besproken voor welke behandelingen je in aanmerking komt en stellen wij voor jou een persoonlijk behandelplan op.
1. Littekenmassage
Met littekenmassage wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd en de huid weer soepel gemaakt. De behandeling bestaat uit diverse massagetechnieken, waardoor de elasticiteit in het beschadigde weefsel van het litteken wordt verbeterd.
2. Siliconenpleisters en siliconengel
Siliconenpleisters kunnen het litteken minder rood, kleiner, vlakker en soepeler maken. Symptomen zoals jeuk, pijn en irritatie kunnen ook verminderen. Siliconenpleisters en siliconengel kunnen direct na sluiting van de wond ingezet worden om verhevenheid te voorkomen. De pleisters moeten minimaal 12 uur per dag gedragen worden, gedurende tenminste 2 tot 3 maanden. De pleisters zijn ontwikkeld voor de meest gevoelige huid, waardoor allergische reacties nauwelijks voorkomen.
3. Lymfetape
Bij een naar binnen getrokken litteken kan lymfetape worden toegepast. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Bij de techniek van het plakken wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort “liftende werking” heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waarin structuren liggen als bloed- en lymfevaatjes, maar ook zenuwuiteinden. De lymfestroom wordt gestimuleerd en de zenuwpijn wordt verminderd.
4. Microneedling
Microneedling is een zeer effectieve methode om ‘normale’ littekens minder opvallend te maken. Tijdens de behandeling maken we gebruik van minuscule naaldjes, die kleine verticale kanaaltjes in de huid maken. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel). Jouw litteken kan soepeler en minder opvallend worden na enkele behandelingen.
5. Peelings
Door middel van chemische peelings wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken. Tevens wordt bij atrofische littekens de doorbloeding van het weefsel en de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd welke het litteken kunnen verbeteren.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de voortgang, ernst van het litteken en achterliggende (medische) factoren. Er zijn tenminste 6 behandelingen nodig, hoewel je per behandeling verbetering zal gaan ervaren. Het eindresultaat wordt pas na enkele maanden goed zichtbaar. Collageenopbouw is immers een proces dat tijd nodig heeft. Wees wel realistisch: een litteken zal nooit helemaal verdwijnen.
Hoe vaak moet ik komen?
Naarmate de conditie van het litteken verbetert kan de behandelfrequentie worden afgebouwd. De tussenpozen zijn nodig voor opbouw van bindweefsel en herstel van de huid.
- Littekenmassage: 1 tot 2 keer in de week
- Siliconenpleisters en lymfetape: behandelduur minimaal 2 tot 3 maanden
- Microneedling: elke 4 weken
- Peelings: elke 4 weken
Verwijzing en vergoeding
Informeer bij uw zorgverzekeraar welke recht je op vergoeding hebt en raadpleeg de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar. Je bent zelf verantwoordelijk voor de afhandeling van de facturen met jouw zorgverzekeraar.
Heb je nog een vraag over littekentherapie of wil je direct een afspraak inplannen?
Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon.
Voordat een behandeling bij Huidzorg Balans plaatsvindt zal er eerst een afspraak worden gemaakt voor een intakegesprek.