Littekentherapie

Bij Huidzorg Balans bieden wij littekentherapie aan die gericht is op het verlichten van klachten zoals roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, collageenophoping en bewegingsbeperkingen.

Waarom littekentherapie

We begrijpen dat littekens op zichtbare plekken, zoals het gezicht, cosmetisch storend kunnen zijn en invloed kunnen hebben op je zelfvertrouwen. 

Onze aanpak bestaat uit diverse behandelmethoden om optimale resultaten te behalen, afgestemd op jouw type litteken. Al onze methoden zorgen ervoor dat je litteken soepeler, zachter en minder opvallend wordt. 

Wil je je litteken verminderen? Maak vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het herstellen van je huid. 

Wat is littekentherapie

Bij Huidzorg Balans hebben we meerdere behandelmethoden om littekens soepeler, zachter, platter of minder opvallend te maken. De keuze voor de meest geschikte behandeling hangt af van het type litteken en kan vaak een combinatie van technieken vereisen. Tijdens de intake wordt besproken welke behandelingen het beste passen en wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. 

Er kan gekozen worden uit  

  • Littekenmassage wat de doorbloeding stimuleert en de huid soepeler maakt.  
  • Siliconenpleisters en siliconengel verminderen de roodheid, grootte en zichtbaarheid van littekens 
  • Lymfetape creëert meer ruimte in de onderhuid en stimuleert de lymfestroom, wat helpt bij het verminderen van zenuwpijn. 
  • Dermapen 4 bevordert de productie van collageen en elastine, wat littekens soepeler en minder opvallend maakt na enkele behandelingen. 
  • Huidverbeterende peelings helpt bij het afvlakken van littekens en stimuleert de doorbloeding en de aanmaak van collageen en elastine. 
  • NeoGen Plasma om littekens in de diepte aan te kunnen pakken door middel van plasma en warmte. 

Behandelmogelijkheden

Met littekenmassage wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd en de huid weer soepel gemaakt. De behandeling bestaat uit diverse massagetechnieken, waardoor de elasticiteit in het beschadigde weefsel van het litteken wordt verbeterd.

Siliconenpleisters kunnen het litteken minder rood, kleiner, vlakker en soepeler maken. Symptomen zoals jeuk, pijn en irritatie kunnen ook verminderen. Siliconenpleisters en siliconengel kunnen direct na sluiting van de wond ingezet worden om verhevenheid te voorkomen. De pleisters moeten minimaal 12 uur per dag gedragen worden, gedurende ten minste 3 – 6 maanden. De pleisters zijn ontwikkeld voor de meest gevoelige huid, waardoor allergische reacties nauwelijks voorkomen.

Bij een naar binnen getrokken litteken kan lymfetape worden toegepast. De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Bij de techniek van het plakken wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape vergeleken met de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort “liftende werking” heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waarin structuren liggen als bloed- en lymfevaatjes, maar ook zenuwuiteinden. De lymfestroom wordt gestimuleerd en de zenuwpijn wordt verminderd.

De Dermapen 4 is een van de meest geavanceerde microneedling-apparaten op de markt, dat gebruikmaakt van fijne naaldjes om kleine kanaaltjes in de huid te creëren. Deze gecontroleerde microbeschadigingen stimuleren de natuurlijke productie van collageen en elastine, wat helpt om de textuur van littekens te verbeteren. Het resultaat is een soepeler, egaler huidoppervlak en een vermindering van de zichtbaarheid van littekens.

Door middel van huidverbeterende (chemische) peelings wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken. Tevens wordt bij atrofische littekens de doorbloeding van het weefsel en de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd welke het litteken kunnen verbeteren.

Hierbij wordt plasma gevormd uit medische stikstof. De bovenste huidlagen blijven hierbij intact. Op deze manier kunnen we de huid snel en nauwkeurig vernieuwen. Het plasma wordt door de gehele huidarchitectuur opgenomen en zorgt voor een activatie van collageen wat het vernieuwingsproces van de huid en litteken versnelt.

Wat zijn de voordelen?

''Ik ben voor mijn keizersnede litteken via een vriendin bij Huidzorg Balans terecht gekomen. Na enkele behandelingen had ik geen pijn meer aan het litteken en ziet hij er ook platter en minder vurig uit''

Vermindering van Zichtbaarheid

Littekentherapie helpt de zichtbaarheid van littekens te verminderen door de huidtextuur en -kleur te verbeteren. Behandelmethoden zoals Dermapen4 en NeoGen Plasma kunnen littekens minder opvallend maken, waardoor ze minder storen.

Verbetering van Huidtextuur

Onze behandelingen helpen bij het egaliseren van de huidtextuur door dode huidcellen te verwijderen en de aanmaak van nieuw, gezond weefsel te stimuleren. Dit maakt littekens gladder en soepeler.

Verlichting van Klachten

Littekentherapie kan symptomen zoals pijn, jeuk en stijfheid verlichten. Technieken zoals littekenmassage, lymfetape en siliconen pleisters helpen bij het verminderen van deze ongemakken door de doorbloeding te verbeteren en de huidfunctionaliteit te herstellen.

Herstel van Huidfunctie

Door de elasticiteit en bewegingsvrijheid van de huid te verbeteren, kunnen behandelingen bijdragen aan een beter functionerende huid, wat vooral belangrijk is bij littekens die leiden tot bewegingsbeperkingen.

Cosmetische Verbetering

Met onze behandelingen kunnen we de littekens minder opvallend laten worden, en daarmee vaak minder cosmetisch storend.

Stap 1

Intakegesprek

Tijdens de intake worden de wensen en huidaandoening besproken. Daarnaast bespreken we eventuele contra-indicaties, zoals zongedrag, etnische achtergrond, medicatie of andere aandoeningen die het wellicht niet mogelijk maken om deze behandeling te ondergaan. Er wordt uitleg gegeven over hoe de behandeling precies in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten tijdens de behandeling. De huidtherapeut neemt de leefregels door die van belang zijn voor tijdens het behandeltraject.

Stap 2

Huidanalyse

Er wordt naar de huid gekeken en indien het om het gezicht gaat kan er een huidscan gemaakt worden met de EveM. Hierdoor kan er dieper in de huid gekeken worden naar de behoefte van de huid.

Stap 3

Behandelplan

Naar aanleiding van de intake stelt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan op. Er zal een schatting worden gegeven van het aantal benodigde behandelingen. Tevens wordt geadviseerd over de frequentie van de behandelingen voor het meest optimale resultaat. Ook zullen andere behandelopties worden besproken voor een weloverwogen keuze. Daarnaast worden indien nodig thuisproducten geadviseerd, welke belangrijk zijn voor het behandeltraject en om zo thuis de behandeling voort te kunnen zetten. De kosten van de behandeling en (eventuele) thuisproducten worden doorgenomen.

Stap 4

Informed consent

De belangrijkste punten die ter spraken zijn gekomen tijdens het gesprek worden nogmaals doorgenomen middels het informed consent formulier, waarna deze kan worden ondertekend.

Stap 5

Afspraak inplannen

Indien er gestart wordt met een behandeltraject, kan er een afspraak ingepland worden voor een eerste behandeling of reeks behandelingen.

Stap 6

Behandeling

Het is wenselijk om zonder make-up naar de afspraak te komen, wanneer het litteken zich in het gezicht bevindt. Bij aanvang van de behandeling wordt de huid gereinigd. Daarna wordt het litteken behandeld door middel van de eerder afgestemde behandeling.  

Bij littekenmassage wordt het litteken manueel of machinaal behandeld. Bij lymfetape wordt deze op een schone huid aangebracht op de huid om zo een liftende werking te creëren.  

Wanneer gekozen is voor de Dermapen 4 wordt een speciaal samengestelde cocktail van serums ingebracht met de Dermapen4.  

Indien er een peeling wordt uitgevoerd, wordt deze op de huid aangebracht gevolgd door een masker. Bij NeoGen Plasma wordt het plasma op de huid ‘geschoten’.  

De behandeling zelf duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten. 

Stap 7

Direct na de behandeling

Na afloop brengt de huidtherapeut na een huidverbeterende peeling of Dermapen4 behandeling een herstellende crème en crème met SPF aan om de huid te verzorgen en te beschermen.  

De huid kan na de behandeling rood zijn. Dit kan tot enkele dagen na de behandeling zichtbaar zijn. Probeer de huid niet (te veel) aan te raken, ook al voelt deze wat warm aan of wordt enig ongemak ervaren. Na een intensieve Dermapen 4 behandeling kunnen enkele kleine puntbloedingen ontstaan. Deze zijn niet ernstig en trekken vanzelf weer weg. Vermijdt direct zonlicht na de behandeling en overweeg om zonwerende middelen zoals een hoed of pet te dragen om de huid goed te beschermen tegen de zon. 

Na een NeoGen Plasma behandeling is het van groot belang om alle besproken leefregels op te volgen.  

Stap 8

NAZORG THUIS

Indien er gestart wordt met een behandeltraject, kan er een afspraak ingepland worden voor een eerste behandeling of reeks behandelingen.

Wat is het te verwachten resultaat?

Littekentherapie kan aanzienlijke verbeteringen opleveren, hoewel de resultaten variëren op basis van het type litteken en de gekozen behandeling. Over het algemeen kunnen de volgende verbeteringen worden verwacht: 

Littekens worden minder zichtbaar door verbeteringen in kleur en textuur, met behulp van technieken zoals microneedling en lasertherapie. De huidtextuur wordt soepeler en gladder door behandelingen zoals dermabrasie en chemische peelings, die helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van nieuw weefsel. 

Symptomen zoals pijn, jeuk en stijfheid verminderen door verbeterde doorbloeding en huidelasticiteit, mede door littekenmassage en lymfetape. Ook de huidfunctie herstelt, waardoor bewegingsbeperkingen afnemen. 

Met een reeks behandelingen kunnen blijvende verbeteringen in zowel huidstructuur als uiterlijk worden bereikt. Resultaten worden doorgaans zichtbaar na enkele sessies, en het volgen van behandelings- en nazorginstructies is essentieel voor het beste resultaat. 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE BEHANDELING

Afhankelijk van de gekozen behandelmethode mogen sommige littekentherapie behandelingen niet toegepast worden bij:  

  • Zwangerschap of borstvoeding  
  • Bij bepaalde medicatie die invloed hebben op de huidreactie 
  • Actieve huidinfecties of ontstekingen (zoals herpes, eczeem of open wonden) 
  • Ernstige huidproblemen 
  • Bij het ondergaan van hormonale behandelingen  
  • Recentelijke chemotherapie of bestraling 
  • Bij sommige auto-immuunziekten 

 

Manuele littekenmassage kan in principe altijd worden toegepast, behalve bij onwel bevinden zoals koorts.  

 

De huidtherapeut beoordeelt tijdens het intakegesprek of en welke littekentherapie behandeling geschikt is. 

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de voortgang, ernst van het litteken en achterliggende (medische) factoren. Er zijn altijd meerdere litteken behandelingen nodig, hoewel je per behandeling verbetering zal gaan ervaren. Het eindresultaat wordt soms pas na enkele maanden goed zichtbaar. Collageenopbouw is immers een proces dat tijd nodig heeft. Wees wel realistisch: een litteken zal nooit helemaal verdwijnen. 

De pijn bij littekentherapie varieert per behandelmethode en persoon. Bij de Dermapen4 kan een gematigde pijn optreden, vergelijkbaar met een prikkend gevoel. Huidverbeterende peelings kunnen een tinteling of branderigheid veroorzaken, wat meestal kortdurend is. Lymfetape veroorzaakt meestal weinig ongemak, hoewel enige spanning kan optreden afhankelijk van de toepassing. 

Over het algemeen is de pijn bij littekentherapie goed te verdragen, en eventuele ongemakken kunnen vaak worden verlicht met de juiste maatregelen. Bespreek pijnklachten altijd met jouw huidtherapeut voor een optimaal comfort. 

Afhankelijk van de gekozen behandelmethode kunnen er voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Deze worden altijd besproken tijdens een intakegesprek.  

Vermijd minstens een week voor de behandeling het gebruik van agressieve huidproducten zoals retinoïden of exfolianten. Ook gebruik van zonnebrandcrème van minimaal SPF 30 is essentieel. Voor optimale huidverzorging is het aan te raden om minimaal twee weken voor de behandeling te beginnen met het gebruik van aanbevolen thuisproducten. De huidtherapeut zal specifieke instructies geven die passen bij het huidtype en de gekozen behandeling. 

Voor littekentherapie kun je in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de zorgverzekeraar, mits je aanvullend verzekerd bent. De vergoeding valt dan onder ‘littekentherapie’. De vergoeding verschilt per verzekeraar en polis. Het beste kan je contact opnemen met je verzekeraar, om te zien hoe dit voor jou geregeld is. Je dient de factuur zelf in te dienen bij de zorgverzekeraar. Meestal heb je geen verwijsbrief meer nodig. Ook dit kan je navragen bij je verzekeraar.