Laserontharing

Laserontharing is een veilige en effectieve methode om ongewenste haargroei op zowel het gezicht als het lichaam te reduceren.

Waarom laserontharing

Hiermee komt er een einde aan ongemakken zoals scheerirritatie, stoppels en ingegroeide haren. Bovendien is laserontharing effectief bij aandoeningen zoals folliculitis, pseudofolliculitis barbae en sinus pilonidalis. Ook bieden wij lasertherapie aan als onderdeel van transgenderzorg. 

Door laserontharing wordt ongewenste haargroei langdurig verminderd. De huid wordt hierdoor egaler en ingegroeide haren, ontstekingen en scheerirritatie zullen minder snel optreden. Bovendien is het ook niet meer nodig om dagelijks te scheren, harsen of epileren.  

Heb jij last van ongewenste haargroei en zou je hier graag van af willen? Lees dan snel verder over laserontharing. 

Laserontharen bij Huidbalans in Pijnacker

Wat is laserontharing

Bij Huidzorg Balans maken wij gebruik van de Asclepion MeDioStar Monolith, een van de meest geavanceerde en krachtige diodelasers van dit moment. Dankzij de unieke diodetechnologie, die een combinatie van 810 en 940 nanometer golflengtes gebruikt, en de variabele pulslengte in combinatie met een krachtig koelsysteem, kunnen we alle huidtypes veilig behandelen. Door het hoge vermogen – niet te vergelijken met goedkopere, vaak Aziatische systemen – kan de MeDioStar diepgelegen haarzakjes effectief vernietigen. Voor elke behandeling wordt de kop van het handstuk beschermd door een nieuw hygiënisch tipje. Gemiddeld zijn 6 tot 8 behandelingen nodig voor een prachtig resultaat.

Wat zijn de voordelen?

‘’Ik had veel eerder met laserontharing moeten beginnen! Ik ben eindelijk af van ontstekingen door ingegroeide haren bij mijn bikinilijn en heb geen harde stoppels meer’’

Verminderde haargroei

De haargroei neemt met gemiddeld 85-90% af.

Geen ongemakken meer

Minder tot geen last meer van scheerirritatie, ingegroeide haren, stoppels en ontstekingen.

Minder ontharen

Je hoeft nauwelijks tot niet meer te scheren, harsen of epileren.

Geen zorgen

Geen zorgen meer over opvallende haargroei of een donkere waas na het scheren.

Langdurig resultaat

De resultaten zijn langdurig in tegenstelling tot andere methoden zoals harsen of epileren.

Stap 1

Intakegesprek

Tijdens de intake worden jouw wensen en huidaandoening besproken. Daarnaast bespreken we eventuele contra-indicaties, zoals zongedrag, etnische achtergrond, medicatie of andere aandoeningen die het wellicht niet mogelijk maken om deze behandeling te ondergaan. Er wordt uitleg gegeven over hoe de behandeling precies in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten tijdens de behandeling. De huidtherapeut neemt de leefregels door die van belang zijn voor tijdens het laserontharingstraject.

Stap 2

Behandelplan

Naar aanleiding van de intake stelt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan op. Er zal een schatting worden gegeven van het aantal benodigde behandelingen. Tevens wordt geadviseerd over de frequentie van de behandelingen voor het meest optimale resultaat. Ook zullen andere behandelopties worden besproken voor een weloverwogen keuze. De kosten van de behandeling worden doorgenomen.

Stap 3

Informed consent

De belangrijkste punten die ter spraken zijn gekomen tijdens het gesprek worden nogmaals doorgenomen middels het informed consent formulier, waarna deze kan worden ondertekend.

Stap 4

Afspraken inplannen

Indien er gestart wordt met een behandeltraject, kan er een afspraak ingepland worden voor een eerste behandeling of reeks behandelingen.

Stap 5

Behandeling

Voor de behandeling is het belangrijk dat de haren in het te behandelen gebied zo kort mogelijk geschoren zijn. Dit kan thuis gedaan worden. De huidtherapeut controleert het gebied en scheert eventueel achtergebleven haren weg. Indien nodig tekent de huidtherapeut het gebied af met een wit potlood, zodat precies duidelijk is welk gebied behandeld zal worden. Vervolgens wordt er contactgel met een spatel aangebracht. Deze gel zorgt voor verkoeling van de huid en voor geleiding van het laserlicht. Zowel de cliënt als de huidtherapeut dragen een beschermende bril tijdens de behandeling. Indien het gezicht wordt behandeld, draagt de cliënt een bril die de ogen volledig afsluit.  

Het laserapparaat wordt ingesteld op basis van het haar- en huidtype. Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied wordt de snelheid van de lasershots ingesteld. De laserkop wordt in overlappende banen over de huid bewogen terwijl lasershots worden afgegeven.  

Stap 6

Direct na de behandeling

Na de behandeling kan de huid rood zijn en warm aanvoelen. Ook kunnen er kleine bultjes ontstaan; dit is peri-folliculair oedeem en is een normale reactie op de laserbehandeling. Om de huidreactie te verminderen, kan de huid gekoeld worden met coolpacks.

Stap 7

NAZORG THUIS

Indien er gestart wordt met een behandeltraject, kan er een afspraak ingepland worden voor een eerste behandeling of reeks behandelingen.

Wat is het te verwachten resultaat?

Na een kuur van gemiddeld 6-8 laserontharingsbehandelingen kun je 85-90% haarreductie verwachten. Het resultaat verschilt echter per persoon en het kan voorkomen dat er meer behandelingen nodig zullen zijn. Doordat haren in verschillende fasen groeien, zijn er altijd meerdere behandelingen nodig. Het individuele resultaat is ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gebied wat gelaserd wordt, medische- en genetische factoren (zoals hormonale problemen, medicijngebruik of afkomst). Donkere beharing geeft doorgaans sneller resultaat dan wat lichter gekleurd haar. 

 

Door de haarvermindering nemen klachten zoals scheerirritatie, ingegroeide haren, stoppels en ontstekingen ook af. Er bestaat altijd kans dat er dunne en/of lichtere haren over blijven. In de toekomst kunnen er, door hormonale veranderingen, ziektes of medicatie, nieuwe haren gaan groeien. Deze kunnen dan gewoon weer behandeld worden met laserontharing. Hiervoor kun je een onderhoudsbehandeling bij ons inplannen indien gewenst. 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE BEHANDELING

Laserontharing kan niet toegepast worden als: 

  • Er antibiotica of andere medicatie wordt gebruikt die de lichtgevoeligheid van de huid beïnvloedt. 
  • Er een actieve infectie in het te behandelen gebied zit.
  • De huid zongebruind is/als er een zelfbruiner is aangebracht op de huid.
  • Je zwanger bent. Dit is pas weer mogelijk als er minimaal 3 maanden is gestopt met het geven van borstvoeding. 
  • Als er een tatoeage aanwezig is in het te behandelen gebied. Om de tatoeage heen is het wel mogelijk laserontharing in te zetten.  

Gemiddeld zijn er 6-8 laserontharingsbehandelingen nodig voor goede haarvermindering. Dit is een gemiddelde en het kan zo zijn dat er meer behandelingen nodig zijn. Er zijn meerdere behandelingen nodig, omdat een haar een groeicyclus heeft en drie verschillende fasen doorloopt. De haren in de anagene fase (groeifase) reageren het best op een laserbehandeling. De haren in de katagene (overgangsfase) en telogene (rustfase) fase kunnen geen licht absorberen en reageren dus niet op de behandeling. Door een strikt interval van zes weken tussen de behandelingen aan te houden, worden telkens nieuwe haren in de anagene fase behandeld.

Helaas niet, de laser heeft als doelchromofoor pigment, en een haar waar weinig tot geen pigment inzit kan helaas niet behandeld worden met laserontharing. Echter is het wel soms mogelijk om deze te behandelen middels elektrische epilatie.

Bij elk shot kan er een gevoel ontstaan alsof er een elastiekje tegen de huid schiet en een soort diep prikje, wat betekent dat de warmte door de haren en bloedvaatjes van het haarzakje wordt geabsorbeerd. De behandeling kan wat gevoelig zijn door de warmte, maar de koude gel en gekoelde laserkop zorgen voor meer comfort tijdens de behandeling. Ook zal er direct na de behandeling gekoeld worden met een coolpack. Het oncomfortabele gevoel is alleen op het moment van laseren voelbaar en vrijwel direct daarna verdwenen.

De huid mag niet zongebruind zijn en er mag geen zelfbruiner gebruikt zijn. Verder mogen de haren in het te behandelen gebied thuis van tevoren geschoren zijn. Vier weken voorafgaand de behandeling mag er niet meer geëpileerd, geharst of gewaxt worden.

Voor een laserbehandeling in het gezicht kun je in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de zorgverzekeraar, mits je aanvullend verzekerd bent. De vergoeding valt dan onder ‘ontharing’ of ‘ongewenste haargroei’. De vergoeding verschilt per verzekeraar en polis. Het beste kan je contact opnemen met je verzekeraar, om te zien hoe dit voor jou geregeld is. Je dient de factuur zelf in te dienen bij de zorgverzekeraar. Meestal heb je geen verwijsbrief meer nodig. Ook dit kan je navragen bij je verzekeraar.