Botox behandeling

Veilig en snel tekenen van het ouder worden of medische klachten verminderen: dat kan met Botox! Botox zorgt voor een vermindering van (fijne) lijntjes, hoofdpijn, kaakklemmen, knarsetanden of overmatig zweten.

Waarom botox

Bijna iedereen krijgt met de tijd te maken met rimpels, zoals een diepe frons, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes. Botox is een veelgebruikte behandeling om tekenen van veroudering te verminderen en cosmetische klachten aan te pakken. Deze populaire, niet-chirurgische methode ontspant tijdelijk de spieren, waardoor de huid gladder en jeugdiger oogt. Naast cosmetische toepassingen wordt botox ook medisch ingezet voor verschillende (huid)problemen, zoals migraine en overmatig zweten.

Als huidtherapeut mogen wij deze behandeling niet zelf uitvoeren. Daarom werken wij bij Huidzorg Balans samen met huisarts dokter Fleur van der Meide, die gespecialiseerd is in Botox-behandelingen.

Wat is botox

Botox is de afkorting voor botulinetoxine. Dit is een natuurlijk eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Zodra er Botox in een spier wordt geïnjecteerd, wordt een deel van de zenuwimpuls geblokkeerd en kan de spier niet meer volledig samentrekken. De aansturende zenuw en de spier kunnen als het ware niet meer met elkaar communiceren, waardoor de spier zal ontspannen.

Bij een botoxbehandeling schakel je vaak een aantal spiervezeltjes uit. Afhankelijk van de hoeveelheid Botox die er gebruikt wordt, bepaal je de mate waarin de spier zal ontspannen. De tastzin wordt overigens niet geblokkeerd. Je blijft dus gewoon je gevoel houden op de plek waar de Botox is geïnjecteerd. Het effect houdt zo’n 3 tot 6 maanden aan. De functie van de zenuw is dan weer hersteld en de Botox is daarna niet meer werkzaam. De behandeling met Botox kan na deze periode weer herhaald worden om hetzelfde effect te verkrijgen.

Botox als geneesmiddel

Botox als geneesmiddel? Jazeker! Wist je dat Botox ook ingezet kan worden voor medische (huid)klachten? Botox is sinds 1994 in de EU toegelaten als geneesmiddel. De wetgeving voor geneesmiddelen, waar Botox dus onder valt, bepaalt dat producten niet in de handel mogen worden gebracht tenzij zij op basis van hun kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid zijn goedgekeurd. Botox is dus geheel veilig en is niet schadelijk voor de gezondheid.

Dokter Fleur, welke de botoxbehandelingen uitvoert binnen onze praktijk, is in 2014 afgestudeerd als arts aan de Erasmus Universiteit en vanaf 2018 is zij werkzaam als huisarts. Daarnaast heeft ze zich gespecialiseerd in Botox. Zij is op zaterdag in onze praktijk voor consulten en behandelingen met Botox van het merk Azzalure.

Botoxbehandeling kan worden ingezet bij:

Wat zijn de voordelen?

‘Ik kom nu al 3 jaar bij dokter Fleur en nog altijd erg tevreden. Het resultaat is heel natuurlijk en het effect is steeds langer zichtbaar.’’

Veilig

Botulinetoxine wordt al vele jaren op een veilige manier toegepast door dokter Fleur.

Snel

Botox is een snelle manier om zowel cosmetische als medische klachten tijdelijk te verminderen. Twee weken na de behandeling is het eindresultaat al zichtbaar.

Natuurlijk effect

Botox geeft een natuurlijk resultaat. Botox vult, in tegenstelling tot fillers, niks op, maar zorgt voor een minimale ontspanning van de spier.

Tijdelijk

Botox is een tijdelijke oplossing. Het is namelijk een natuurlijke stof die door het lichaam wordt afgebroken. Het resultaat is daarom meestal 3-6 maanden zichtbaar.

Medisch

Sinds 1994 is Botox in de EU goedgekeurd als geneesmiddel en mag dus ingezet worden voor medische indicaties, zoals overmatig zweten en spanningshoofdpijn.

Stap 1

Intakegesprek

Tijdens de intake worden jouw wensen samen met dokter Fleur besproken. Daarnaast bespreken we eventuele contra-indicaties, medicatie of andere aandoeningen die het wellicht niet mogelijk maken om deze behandeling te ondergaan. Er wordt uitleg gegeven over hoe de behandeling precies in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten tijdens de behandeling. Dokter Fleur neemt de leefregels door die van belang zijn om te weten voordat er gestart wordt met een botoxbehandeling.

Stap 2

Behandelplan

Naar aanleiding van de intake stelt de dokter Fleur een persoonlijk behandelplan op. Er zal een schatting worden gegeven een behandeling. Tevens zal er een advies worden gemaakt over de frequentie van de behandelingen voor het meest optimale resultaat. Ook zullen andere behandelopties worden besproken voor een weloverwogen keuze. De kosten van de behandeling worden doorgenomen.

Stap 3

Informed consent

De belangrijkste punten die ter sprake zijn gekomen tijdens het gesprek worden nogmaals doorgenomen middels het informed consent formulier, waarna deze kan worden ondertekend.

Stap 4

Afspraken inplannen

Indien er gestart wordt met een behandeltraject, kan er na intake direct een behandeling plaatsvinden of kan er een afspraak ingepland worden ingepland voor een eerste behandeling.

Stap 5

Behandeling

Dokter Fleur tekent met een wit potlood af waar de Botox geïnjecteerd zal worden. Daarna volgen er een aantal kleine prikjes. De behandeling duurt slechts enkele minuten.

Stap 6

Direct na de behandeling

Na de behandeling kan het behandelde gebied wat roder en gezwollen zijn. Indien nodig kan er met een coolpack worden gekoeld Verder brengt deze behandeling geen direct zichtbare bijwerkingen met zich mee.

Stap 7

NAZORG THUIS

Indien er gestart wordt met een behandeltraject, kan er een afspraak ingepland worden voor een eerste behandeling of reeks behandelingen.

Wat is het te verwachten resultaat?

Binnen twee weken na de botoxbehandeling is het eindresultaat van de behandeling zichtbaar. Afhankelijk van de gekozen locatie en type behandeling van Botox heeft het zijn resultaat: vermindering van diepte van rimpels en oppervlakkige lijntjes, vermindering van overmatig zweten, vermindering van spanningshoofdpijn of het niet meer of minder knarsetanden of kaakklemmen.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE BEHANDELING

Een botoxbehandeling wordt niet uitgevoerd tijdens zwangerschap of als er borstvoeding gegeven wordt. Ook is botox niet geschikt als: 

  • Er sprake is van een spierziekte of zenuwaandoening 
  • Er een infectie in het te behandelen gebied zit 
  • Er antibiotica gebruikt wordt 
  • Er een allergie is voor een van de bestanddelen van Botox (Azzalure) 

Botox heeft geen permanent effect; het verliest zijn werking gemiddeld na 2 tot 6 maanden. Dit is per client zeer verschillend.  

Tijdens de periode dat Botox in het lichaam actief is, kan de rimpel zich niet verder ontwikkelen. Daarom kan Botox ook preventief worden ingezet, om rimpels te voorkomen. 

Een botoxbehandeling wordt vaak niet als pijnlijk ervaren. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer dunne injectienaald die de meeste mensen niet eens voelen. De vloeistof kan soms een wat brandend gevoel geven echter is dit zeer kortdurend.

Botox blokkeert de signaaloverdracht van de zenuw naar de spier, wat resulteert in minder sterk samenknijpen van een spier. Daarom wordt Botox uitsluitend in de te behandelen spier geïnjecteerd.

Net als bij elke medische behandeling zijn er ook mogelijke bijwerkingen van Botox. Deze kunnen zijn: blauwe plekken, roodheid of zwelling op de injectieplaats, tijdelijke hoofdpijn, tijdelijk hangend ooglid, misselijkheid of gevoeligheid of pijn op de injectieplaats. 

Hoewel er mogelijke bijwerkingen zijn, kan botox veilig en effectief zijn wanneer het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde arts. Om deze reden werken wij samen met een huisarts welke gespecialiseerd is in deze behandeling. 

Heb je het gevoel dat er een complicatie is opgetreden na de behandeling? Neem dan altijd direct contact met ons op en wacht nooit tot je volgende afspraak. 

Botoxbehandelingen bij ons in de praktijk worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.