Botox

Veilig en snel tekenen van het ouder worden of medische klachten verminderen:
dat kan met botox!

Botox behandeling

Botox is een bekende behandeling die wordt gebruikt om de tekenen van veroudering te verminderen en om cosmetische problemen aan te pakken. Het is een populaire optie wanneer je opzoek bent naar een niet-chirurgische manier om fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Het werkt door de spieren tijdelijk te ontspannen, waardoor de huid er gladder en jonger uitziet. Naast het cosmetisch inzetten van botox is het mogelijk om het medisch in te zetten bij diverse (huid)klachten, zoals migraine en overmatig zweten.

Als huidtherapeut zijn wij niet bevoegd om deze behandeling uit te voeren. Daarom werken wij bij Huidzorg Balans samen met huisarts dokter Fleur, gespecialiseerd in Botox.

Botox is geschikt voor de behandeling of vermindering van:

  • Voorhoofdrimpels & lachrimpels (kraaienpootjes)
  • Glabella (diepe fronsrimpel)
  • Hyperhidrosis (overmatig zweten bij de oksels)
  • Spanningshoofdpijn
  • Bruxisme (knarsetanden en kaakklemmen)

Hoe werkt de botox behandeling?

Botox is de afkorting voor botulinetoxine. Dit is een natuurlijk eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Zodra er Botox in een spier wordt geïnjecteerd, wordt een deel van de zenuwimpuls geblokkeerd en kan de spier niet meer volledig samentrekken. De aansturende zenuw en de spier kunnen als het ware niet meer met elkaar communiceren, waardoor de spier zal ontspannen. Bij een botoxbehandeling schakel je vaak een aantal spiervezeltjes uit. Afhankelijk van de hoeveelheid Botox die er gebruikt wordt, bepaal je de mate waarin de spier zal ontspannen. De tastzin wordt overigens niet geblokkeerd. Je blijft dus gewoon je gevoel houden op de plek waar de Botox is geïnjecteerd. Het effect houdt zo’n 3 tot 6 maanden aan. De functie van de zenuw is dan weer hersteld en de Botox is daarna niet meer werkzaam. De behandeling met Botox kan na deze periode weer herhaald worden om hetzelfde effect te verkrijgen.

 

Botox als geneesmiddel? Ja zeker! Wist je dat Botox ook ingezet kan worden voor medische (huid)klachten? Botox is sinds 1994 in de EU toegelaten als geneesmiddel. De wetgeving voor geneesmiddelen, waar Botox dus onder valt, bepaalt dat producten niet in de handel mogen worden gebracht tenzij zij op basis van hun kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid zijn goedgekeurd. Botox is dus geheel veilig en is niet schadelijk voor de gezondheid.

Dokter Fleur

Dokter Fleur, welke de botoxbehandelingen uitvoert binnen onze praktijk, is in 2014 afgestudeerd als arts aan de Erasmus Universiteit en vanaf 2018 is zij werkzaam als huisarts. Daarnaast heeft ze zich als huisarts gespecialiseerd in Botox. Zij is op zaterdag in onze praktijk voor consulten en behandelingen met Botox van de merken Azzalure en Alluzience (vegan).

Het botox huidtraject – een samenwerking met dokter Fleur

1. Intakeconsult

Tijdens het eerste gesprek zal dokter Fleur uitleg geven over botox en gaat ze de behandelopties met je doornemen.

Ook worden belangrijke leefregels doorgenomen en wordt er een toestemmingsformulier (Informed Consent) besproken en ondertekend.

In de meeste gevallen kan er ook gelijk behandeld worden.

2. De behandeling

Na het plaatsnemen op de behandelbank start dokter Fleur met het markeren van de locatie waar de botox gezet gaat worden. Vervolgens zal de vloeistof worden geinjecteerd op de aangeven plekken. Het ‘prikje’ zal kort voelbaar zijn. Afhankelijk van het type botox en de locatie zal je mogelijk de vloeistof ook even voelen wanneer deze wordt ingespoten. Soms geeft dit een branderig gevoel. Indien gewenst kan na afloop de huid kort gekoeld met een coldpack.

De behandeling zelf duurt meestal slechts enkele minuten en kan worden uitgevoerd zonder verdoving. Het resultaat van de behandeling wordt geleidelijk zichtbaar in de komende dagen en weken na de behandeling.

Wanneer je een intake hebt en direct daarna een behandeling plannen we hier 30 minuten voor in. Bij een vervolg behandeling volstaat 15 minuten.

 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van botox?

Net als bij elke medische behandeling zijn er ook mogelijke bijwerkingen van botox. Deze kunnen zijn: blauwe plekken, roodheid of zwelling op de injectieplaats, tijdelijke hoofdpijn, tijdelijk hangend ooglid, misselijkheid of gevoeligheid of pijn op de injectieplaats.

Hoewel er mogelijke bijwerkingen zijn, kan botox veilig en effectief zijn wanneer het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde arts. Om deze reden werken wij samen met een huisarts welke gespecialiseerd is in deze behandeling.

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, in het geval van sommige spier- of zenuwaandoeningen of wanneer je allergische bent voor ingrediënten in botox kan je de behandeling niet ondergaan.

Herken jij een van voorgenoemde klachten bij jezelf en wil hier een snelle en effectieve oplossing voor? Neem dan gerust contact met ons op over de mogelijkheden en de tarieven. Het consult met dokter Fleur is altijd vrijblijvend.

Heb je nog een vraag over de botox behandeling of wil je direct een afspraak inplannen?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via de e-mail, whatsapp, het inspreken van onze voicemail (telefoon) of het invullen van ons afspraakformulier.

Voordat een behandeling bij Huidzorg Balans plaatsvindt zal er eerst een afspraak worden gemaakt voor een intakegesprek.

0