Medische Botoxbehandelingen bij Huidzorg Balans

Botox, fillers, injectables… deze woorden heb je vast regelmatig voorbij zien of horen komen. En dacht je daarbij ook aan bepaalde beroemdheden die niet vies zijn van een spuitje hier en daar? Opgevulde lippen, een strakke kaaklijn of geaccentueerde jukbeenderen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Naast het cosmetisch inzetten van botox is het mogelijk om het medisch in te zetten bij diverse (huid)klachten. Maar wat zijn Botox en fillers nu precies en waar worden deze voor gebruikt? In deze blog vertellen we je daar alles over, inclusief onze nieuwste samenwerking met dokter Fleur van der Meide, gespecialiseerd in Botox.

Wat is Botox?

Botox is de afkorting voor botulinetoxine. Dit is een natuurlijk eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Zodra er Botox in een spier wordt geïnjecteerd, wordt een deel van de zenuwimpuls geblokkeerd en kan de spier niet meer volledig samentrekken. De aansturende zenuw en de spier kunnen als het ware niet meer met elkaar communiceren, waardoor de spier zal ontspannen. Bij een botoxbehandeling schakel je vaak een aantal spiervezeltjes uit. Afhankelijk van de hoeveelheid Botox die er gebruikt wordt, bepaal je de mate waarin de spier zal ontspannen. De tastzin wordt overigens niet geblokkeerd. Je blijft dus gewoon je gevoel houden op de plek waar de Botox is geïnjecteerd. Het effect houdt zo’n 3 tot 6 maanden aan. De functie van de zenuw is dan weer hersteld en de Botox is daarna niet meer werkzaam. De behandeling met Botox kan na deze periode weer herhaald worden om hetzelfde effect te verkrijgen.

Wat zijn fillers?

Hyaluronzuurfillers zijn de meest voorkomende vorm van fillers. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof waarvan één molecuul in staat is tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vast te houden. Dit stofje speelt in de huid een hele grote rol wat betreft hydratatie en volume. Naarmate we ouder worden, neemt het aandeel hyaluronzuur in de huid helaas af, waardoor de huid slapper wordt en volume verliest. Fillers met hyaluronzuur kunnen deze plekken tijdelijk weer opvullen. Net als bij Botox houdt dit effect maar tijdelijk aan, wel is deze periode langer, gemiddeld tussen de 6 maanden en 1 jaar. Naast een verschil in duur en werking is er ook een prijsverschil, fillers zijn namelijk duurder dan Botox. Ook zijn er meer risico’s verbonden aan een fillerbehandeling.

Botox als geneesmiddel? Ja zeker!

Wist je dat Botox ook ingezet kan worden voor medische (huid)klachten? Botox is sinds 1994 in de EU toegelaten als geneesmiddel. De wetgeving voor geneesmiddelen, waar Botox dus onder valt, bepaalt dat producten niet in de handel mogen worden gebracht tenzij zij op basis van hun kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid zijn goedgekeurd. Botox is dus geheel veilig en is niet schadelijk voor de gezondheid.

In onze praktijk zien wij natuurlijk veel verschillende cliënten. Tijdens het eerste intakegesprek wordt soms aangegeven dat er bepaalde klachten worden ervaren, die wij als huid- en oedeemtherapeuten niet altijd kunnen behandelen. Omdat wij erg enthousiast zijn geworden over de toepassing van Botox bij medische klachten, zijn wij een samenwerking aangegaan met dokter Fleur van der Meide. Fleur is in 2014 afgestudeerd als arts aan de Erasmus Universiteit en vanaf 2018 is zij werkzaam als huisarts in Hillegersberg. Daarnaast heeft ze zich als huisarts gespecialiseerd in Botox. Zij zal binnenkort op de zaterdag beschikbaar zijn in onze praktijk voor consulten en behandelingen met Botox van het merk Azzalure. Azzallure is sinds 2018 dierproefvrij en wordt sinds 1980 toegepast.

Hieronder leggen wij uit welke (huid)klachten binnenkort bij Huidzorg Balans door dokter Fleur behandeld kunnen worden:

  • Hyperhidrosis (overmatig zweten bij de oksels)
    Zoals hierboven uitgelegd kan Botox de zenuwimpulsen blokkeren. Zo kan Botox ook de zenuwuiteinden van zweetklieren blokkeren, waardoor deze geen zweet meer kunnen produceren.
  • Glabella (diepe fronsrimpel)
    Bij het aanspannen van de spieren tussen de wenkbrauwen, worden deze zowel naar elkaar toe als naar onder getrokken. De bovenliggende huid wordt zo als het ware dubbelgevouwen, waardoor er zowel verticale als horizontale lijnen zichtbaar worden. Door het overmatig aanspannen van deze spieren kunnen deze lijnen steeds dieper en zichtbaarder worden. Door de fronsrimpel te injecteren met Botox, zullen deze spieren ontspannen en kun je niet meer fronsen. Daarbij zorg je ervoor dat de frons ook preventief niet dieper kan worden.
  • Voorhoofdrimpels & lachrimpels (kraaienpootjes)
    Voorhoofdrimpels kunnen ontstaan door het fronsen van de wenkbrauwen. Kraaienpootjes zijn vrolijke rimpels welke ontstaan als je veel lacht. Maar uiteraard speelt ouderdom en erfelijkheid hier ook een grote rol in. Botox kan de rimpels verminderen of mogelijk zelfs helemaal (dan wel tijdelijk) laten verdwijnen. Daarnaast helpt het mee in de preventie van het ontstaan van nieuwe lijntjes.
  • Spanningshoofdpijn
    Bij spanningshoofdpijn worden onwillekeurig spieren in het gezicht en de nek aangespannen. Dit is te herkennen aan een drukkend gevoel rondom het hoofd, eventueel gepaard met pijn in de nek en schouders. Deze vorm van hoofdpijn kan veroorzaakt worden door spanningen en stress, langdurig in een verkeerde werkhouding zitten en slapen op een verkeerd matras of kussen. Bij deze behandeling worden de frons- en voorhoofdspieren geïnjecteerd met Botox.
  • Bruxisme (knarsetanden en kaakklemmen)
    Wanneer je last hebt van bruxisme ervaar je vaak klachten zoals slapeloosheid, hoofdpijn, pijn bij het kauwen en tandgevoeligheid. Knarsetanden of kaakklemmen gebeurt vaak in de nacht tijdens het slapen. Hierbij worden de tanden en kiezen hard over elkaar heen geschoven of worden de kaken krachtig op elkaar geklemd. Bij cliënten met bruxisme is de kauwspier vaak vergroot en dus ook versterkt. Hoe sterker de spier, hoe sneller je geneigd bent om deze te gebruiken. Door Botox in de kauwspieren te injecteren neemt de spierspanning in deze spieren af. Hierdoor worden de kauwspieren minder gebruikt en nemen ze uiteindelijk af in grootte.

Herken jij een van deze klachten bij jezelf en wil je hier iets aan doen? Neem dan gerust contact met ons op over de mogelijkheden en de tarieven. Wil je direct een afspraak maken, klik hier. Het consult van dokter Fleur is altijd vrijblijvend en duurt gemiddeld 30 minuten.

Een botoxbehandeling mag alleen door een arts worden uitgevoerd. Deze behandelingen vallen onder de contactberoepen, vallen onder de wet BIG, welke tijdens de Covid-19 pandemie mogen blijven plaatsvinden. Onze praktijk en de behandelingen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM.

Direct een afspraak maken?

Neem contact met ons op via telefoon, e-mail of WhatsApp.

0